Blair tagadja a manipulációt

Vágólapra másolva!
Személyesen támadta a BBC-t vasárnap megjelent nyilatkozatában a brit kormányfő, indulatosan cáfolva a brit közrádió azon állítását, miszerint vezető kormánytisztviselők a háború előtt közvetlen beavatkozással "szexisebbé" tették az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló hírszerzési értesüléseket. Blair szerint nem is lehet súlyosabb vádat felhozni egy miniszterelnök ellen annál, hogy a saját maga által hamisított hírszerzési adatok alapján küldte háborúba a hadsereget.
Vágólapra másolva!

Tony Blair brit kormányfő abszurdnak nevezte azt a feltevést, hogy akár ő, akár bárki más a kormányból önhatalmúlag megváltoztatta volna az iraki háború megalapozásához összegyűjtött hírszerzési értesüléseket a The Oserver című vezető baloldali vasárnapi brit napilapban megjelent interjúban. Az interjú aktualitása, hogy hétfőn teszik közzé az iraki hírszerzési értesülések kormányzati kezelésének ügyében kezdett parlamenti vizsgálat eredményét.

Blair szerint nem is lehet súlyosabb vádat felhozni egy miniszterelnök ellen annál, hogy a saját maga által hamisított hírszerzési adatok alapján küldte háborúba a hadsereget. Hozzátette: továbbra sincsenek kétségei afelől, hogy Szaddám Huszein egykori iraki elnöknek voltak tömegpusztító fegyverei.

Az alsóház külügyi bizottsága által két hete kezdett, és hivatalosan hétfőn befejeződő vizsgálat célja annak kiderítése, hogy a brit kormány nem élt-e vissza a hírszerzési adatokkal az iraki háború hazai támogatottságának erősítése végett. A külügyi bizottság főleg arra a május végén elhangzott BBC-állításra összpontosít, amely szerint a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal vezető szóvivője, Alastair Campbell követelte a tavaly szeptemberben ismertetett első hírszerzési információcsomag közzététele előtt, hogy a dossziéba vegyék bele: az iraki tömegpusztító fegyverek akkoriban 45 perces bevetési készültségben voltak. A miniszterelnök azonban a The Observernek azt mondta: nem állja meg a helyét a BBC ezen állítása, és ezt "a BBC-nek is el kellene már fogadnia".

Az ügy az utóbbi évtizedek legsúlyosabb összecsapásához vezetett a baloldali brit kormány és a világmércének tekintett BBC között. Campbell, akit a külügyi bizottság meghallgatott a vizsgálat során, az elmúlt időszakban többször is ultimátumszerű üzenetekben követelte, hogy a közrádió kérjen elnézést a kormánytól "hiteltelen forrásból származó" értesüléséért. A rádió vezetése azonban hasonlóan éles válasznyilatkozatokban utasította vissza a "nyomásgyakorlási és megfélemlítési kísérleteket".

Egyértelmű jelek szerint azonban a BBC felső körei korántsem biztosak a dolgukban. Hét végi sajtóértesülések szerint a BBC-nél már belső vizsgálat folyik a sztori kezelésének ügyében, és a felső vezetés vasárnap késő este összeül, hogy megvizsgálja: nem volt-e tényleg hamis az az értesülés, hogy a kormányszóvivő belenyúlt a hírszerzési anyagokba.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről