A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
2
Bronzérem
2

Meghalt az iraki titkok tudója

Vágólapra másolva!
Megtalálták David Kelly holttestét a brit rendőrök. A fegyverzeti szakértőként dolgozó férfi koronatanúja volt a BBC és a brit kormány között kirobbant, komoly belpolitikai feszültséget okozó ügynek. A brit közszolgálati rádió ugyanis azt állította, hogy a kormány szándékosan meghamisította az iraki tömegpusztító fegyverekről készült titkosszolgálati jelentést. A kormány szerint a BBC hamis információkat közölt. Kelly rejélyes halála miatt elképzelhető, hogy nem sikerül lezárni a vitát.
Vágólapra másolva!

Otthona közelében megtalálták David Kelly brit kormányszakértő holttestét. A férfi csütörtökön eltűnt, pénteken reggel fedezték fel holttestét mindössze öt mérföldre házától, egy erdős területen, ahol gyakran sétált. Az első rendőrségi vélemények szerint öngyilkos lett a szakértő. A brit védelmi minisztérium kezdeményezi, hogy független törvényszéki vizsgálat induljon azoknak az eseményeknek a feltárására, amelyek a tanácsadó halálához vezettek - jelentette a BBC. Kelly az egyik koronatanú abban a vizsgálatban, amelyet az angol parlament külügyi bizottsága indított az iraki háborút megalapozó hírszerzési értesülések ügyében.

Kelly rejélyes halála miatt elképzelhető, hogy nem sikerül tisztázni a kormány és a BBC között hetek óta tartó, nagyon komoly belpolitikai feszültséget okozó vitás ügyet. A BBC Radio 4 ugyanis május 29-én egy magas rangú kormánytisztviselőre hivatkozva közölte: a kormány szándékosan eltorzította az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló jelentést, hogy a közvéleményt meggyőzze az iraki háború szükségességéről. A Blair-kormány ugyanis azt állította, hogy Irak 45 perc alatt bármikor képes bevetni tömegpusztító fegyvereket. Eddig azonban egyáltalán nem bukkantak biológiai vagy vegyi fegyverek nyomára az országban, emiatt több bírálat is érte Tony Blairt.

A kormány korábban heves támadásba lendült: azzal vádolták a BBC Radio 4-et, hogy ellenőrizetlenül közölt információkat, kiszínezték az ügyben megszólaló forrás állításait. A kormány ragaszkodott ahhoz, hogy a BBC nevezze meg informátorát, de ez eddig nem történt meg. A rádió vezetése tagadta, hogy David Kelly volna a forrás. Ennek ellenére fontos szerepe volt az ügy kivizsgálásában.

Kelly maga is azt mondta a bizottság előtt: a hírszerzési dossziékról nem beszélt részletesen a tudósítóval, és nem ő állította, hogy Alastair Campbell, a brit kormányfői hivatal kommunikációs és stratégiai igazgatójának beavatkozása nyomán került bele a tavalyi dossziéba az az értesülés, hogy Irak rendelkezik tömegpusztító fegyverekkel.

Az első londoni kommentárok szerint a halálesetnek messze ható következményei lehetnek az iraki háború ügyében kibontakozó brit belpolitikai válság további irányára. Megfigyelők szerint Campbell szinte biztosan távozik posztjáról, de Geoff Hoon védelmi miniszter széke is inog, mivel az ő minisztériuma tolta a figyelem középpontjába a BBC-vel folytatott harcban a rendőrség által "érzékeny személyiségűként" leírt Kellyt.

David Kelly elismert mikrobiológusként annak idején részt vett az ENSZ iraki fegyver-ellenőrzési tevékenységében, és több tucatszor járt a Huszein-rezsim idején Irakban. Az utóbbi időszakban a kormány tanácsadója volt iraki fegyverzeti kérdésekben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!