Izrael egyelőre vár a megtorlással

Vágólapra másolva!
Ha a palesztin biztonsági szolgálat nem csap le a keddi jeruzsálemi merénylet szervezőire, akkor Izrael fogja megtorolni a véres akciót. A buszmerénylet komoly veszélyt jelenthet a közel-keleti békét célzó útiterv megvalósítására. Az öngyilkos akció után Izrael minden kapcsolatot megszakított a palesztin vezetéssel. A véres merényletet egy 29 éves Hamasz-aktivista hajtotta végre. A robbantásban legalább húsz ember meghalt, több mint százan pedig megsérültek.
Vágólapra másolva!

Izrael minden kapcsolatot megszakított a palesztin vezetéssel a 20 halálos áldozatot követelő kedd esti jeruzsálemi buszrobbantás után. Egyúttal lemondta négy palesztin város biztonsági ellenőrzésének átadását, amelyről múlt héten egyezett meg a két fél. Az izraeli hadsereg ismét szigorú zárlat alá vonta a ciszjordániai városokat. Az új intézkedések értelmében senki sem léphet be, és senki sem hagyhatja el az érintett településeket - jelentette a BBC.

Újabb jelentések szerint az izraeli kormány hagy egy kis időt a palesztin biztonsági szolgálatnak arra, hogy lecsapjon a húsz halálos áldozatot követelő keddi jeruzsálemi merényletet megszervező szélsőségesekre, de ha ez elmarad, nem vár sokáig a katonai megtorlással. Erről azt követően született döntés, hogy Ariel Saron kormányfő tárgyalt a védelmi minisztérium és a hadsereg vezető tisztségviselőivel.

Mahmúd Abbász palesztin kormányfő, aki - polgárháború veszélyére hivatkozva - kerülte korábban a nyílt konfrontációt a palesztin szélsőségesekkel, most utasítást adott a palesztin biztonsági szolgálatnak a tettesek kézre kerítésére, és rendkívüli ülésre hívta össze kormányát, hogy a muzulmán szélsőségesek megfékezéséről tanácskozzon velük.

Egy magas rangú palesztin tisztviselő korábban közölte, hogy a palesztin kormányfő minden párbeszédet megszakít a Hamasz és az Iszlám Dzsihád szélsőséges palesztin szervezetekkel a merénylet miatt. A neve elhallgatását kérő forrás elmondta: Abbász úgy tekinti a Hamaszt és az Iszlám Dzsihádot, hogy kárt okoztak a palesztin nemzeti érdekeknek.

A merényletet mindkét szélsőséges szervezet magára vállalta. A Hamasz az akció után röplapokat szórt szét, amelyeken az állt, hogy a merényletet az ő aktivistájuk, egy 29 éves hebroni férfi követte el - jelentette a BBC.

Jelentések szerint a Hamasz egyik vezetője azt közölte, hogy a merénylet ellenére nem gondolják úgy, hogy vége lenne a tűzszünetnek. "Mi továbbra is tartjuk magunkat a tűzszünethez, de ha agressziót tapasztalunk Izrael részéről, akkor nem maradunk tétlenek" - mondta a szélsőséges szervezet egyik vezetője.

A Jerusalem Post izraeli lap internetes kiadásának közlése szerint a merényletnek 20 halálos áldozata és mintegy 120 sérültje van. A sérültek között negyven gyermek van. Az egyik kórházba egy mindössze egyhónapos újszülöttet is beszállítottak. A BBC helyszíni tudósítója szerint még a mentőszolgálat legedzettebb munkatársai is megdöbbentek azon, ami a robbanás helyszínén fogadta őket.

A Jeruzsálem egyik legnagyobb útkereszteződésében, az ortodox Smúél Hanavi negyedben végrehajtott merényletben egy másik busz ablakai is kitörtek. A felrobbantott jármű teljesen szétroncsolódott. Az áldozatok többsége ortodox zsidó, rendőrségi források szerint az öngyilkos merénylő szintén ortodox zsidónak volt öltözve.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről