Elhunyt Teller Ede

Vágólapra másolva!
Meghalt Teller Ede. A világhírű magyar származású atomtudós idén januárban töltötte be kilencvenötödik életévét. A hidrogénbomba atyjának is nevezett Teller volt az utolsó élő tagja a nagy magyar fizikusok legendás generációjának.
Vágólapra másolva!

Életének 96. évében elhunyt Teller Ede, a világhírű magyar származású amerikai atomfizikus. A tudóst a kaliforniai Stanfordban érte a halál. Teller, akit kissé leegyszerűsítve a hidrogénbomba atyjának neveznek, 1908. január 15-én született Budapesten. Eddig ő volt a nagy magyar fizikusok legendás generációjának utolsó élő tagja.

Halálának hírét - az MTI jelentése szerint - a kaliforniai Lawrence Livermore Laboratórium nevű nukleárisfegyver-kutató intézet közölte, amelynek 1952-es megalapításában jelentős szerepet vállalt, és amelyet 1958 és 1960 között igazgatóként vezetett.

Tellert kitüntették többek között az Albert Einstein- és az Enrico Fermi-díjjal, idén júliusban pedig George Bush elnöktől megkapta a legmagasabb amerikai polgári kitüntetést, az Elnöki Szabadság-érdemrendet is.

Az [origo] olvasói 2000-ben "A legnagyobb magyar"-szavazáson Teller Edét tartották a második legnagyobb magyarnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről