NAÜ: még nincs döntés Iránról

Vágólapra másolva!
Nem tudott határozatot elfogadni a tervezett időpontig Iránról a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzótanácsa Bécsben, így csütörtökön nem zárták be a testület négynaposra tervezett ülését.
Vágólapra másolva!

A 35 állam szavazati jogú képviselőjéből álló testület várhatóan csak pénteken dönt arról a határozati javaslatról, amelyet Németország, Franciaország és Nagy-Britannia terjesztett elő. E szerint felszólítanák Iránt, hogy azonnal írja alá az atomsorompó-szerződésnek azt a kiegészítő jegyzőkönyvét, amely lehetővé teszi, hogy nemzetközi ellenőrök bármilyen atomlétesítményben bejelentés nélkül ellenőrzést tartsanak.

Teheránnak a törvénykezési rendszerébe is be kellene illesztenie a kötelezettségvállalást, le kellene állítania minden olyan tevékenységet, amely urándúsítással kapcsolatos, és nem foglalkozhatna az atomerőművi fűtőelemek kezelésével sem. Minden adatot közölnie kellene nukleáris importjáról, és minden olyan dokumentációt a NAÜ rendelkezésére kellene bocsátania, amelyek nukleáris területtel kapcsolatos tudományos kísérletekre vonatkoznak. A javaslat minderre a jövő hónap végéig adna időt Iránnak.

A tanácskozásról kiszivárgott hírek szerint Dél-Afrika is hasonló tartalmú határozati javaslatot terjesztett elő, de abban nem szerepelt határidő, majd a beterjesztő a nap folyamán ezt a javaslatot újrafogalmazásra visszavonta.

A német-francia-brit javaslatot állítólag már 20 ország - közöttük az Egyesült Államok, Ausztrália, Kanada és Japán - támogatja. Oroszország korábban úgy foglalt állást, hogy nem fogadna el ultimátumot, ennek ellenére állítólag hajlik arra, hogy ne szavazzon a nyugati hármas javaslata ellen. A NAÜ szabályzata szerint egyszerű többség kell egy határozat elfogadásához.

Megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy Mohamed el-Baradei, a NAÜ főigazgatója a kormányzótanács hétfőn kezdődött ülésén teljes együttműködést követelt Teherántól, valamint azt, hogy tegye átláthatóvá nukleáris programját. A főigazgató csütörtökön úgy vélte, hogy a kormányzótanács tagjainak többsége arra voksol majd, hogy szabjanak határidőt Teheránnak a NAÜ követeléseinek teljesítésére.

Ezzel szemben viszont határozottan állást foglalt Ali Akbar Szalehi, az iráni küldöttség vezetője, aki kijelentette, hogy országa nem fogadja el, hogy egy szuverén államnak határidőket szabjanak. Hasonlóképpen nyilatkozott a nap folyamán Szarajevóban Kamal Harazi iráni külügyminiszter is. Az osztrák tömegtájékoztatás jelentései szerint óvott attól, hogy éles hangú NAÜ-határozat szülessen Bécsben, mert mint mondta, az tovább bonyolítaná a helyzetet. Megismételte, hogy országa nem fejleszt ki atomfegyvereket, és kész az együttműködésre a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről