A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
1
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaMagyarország-Dánia
HUNMagyarország
13:30VívásHungary-Kazakhstan
HUNMagyarország
20:05VízilabdaKína-Magyarország
NyílNyíl

Katonai hatalomátvétel Bissau-Guineában

Vágólapra másolva!
A hadsereg magához ragadta a hatalmat Bissau-Guineában vasárnap. A kis nyugat-afrikai ország elnökét letartóztatták, a vidéken tartózkodó miniszterelnök után csapatokat küldtek, hogy őt is őrizetbe vegyék.
Vágólapra másolva!

Verissimo Correia Seabra tábornok, a hadsereg vezérkari főnöke ideiglenes államfővé nyilvánította magát, hangoztatva, hogy a posztot csak az általános választások megtartásáig kívánja betölteni. Lépését az RTP portugál televíziónak nyilatkozva jelentette be, de semmit sem mondott arról, hogy mikor kerülhetne sor az említett választásokra.

A portugál kormány rosszallását fejezte ki a hatalom-átvétel miatt, és követelte az alkotmányos jogrend helyreállítását az egykor portugál gyarmati uralom alatt álló országban.

A hadsereg vezetése szerint Kumba Yala államfő és Mario Pires miniszterelnök képtelennek bizonyult arra, hogy megoldja az ország problémáit. Konkrétan azt vetik Yala és Pires szemére, hogy nem tudtak megbirkózni a bérhátralékok kifizetésével, ami társadalmi megrázkódtatásokhoz, sztrájkhullámokhoz vezetett a közelmúltban.

Az államcsíny vezetője mindazonáltal kijelentette, hogy személy szerint semmi baja nincs a megbuktatott államfővel, aki szabadon eldöntheti, hogy Bissau-Guineában marad avagy elhagyja az országot.

A hadsereg az egész ország területére kijárási tilalmat vezetett be. Az AFP és az AP helyszíni beszámolója szerint Bissauban teljes nyugalom uralkodik, egyetlen puskalövést sem lehetett hallani a több mint 1,1 milliós ország fővárosában.

Bissau-Guinea - a világ egyik legszegényebb országa - még nem heverte ki az 1998-as polgárháború okozta károkat, a lakosság élelmiszerhiánnyal küzd és az alapvető közszolgáltatások gyakran nem működnek. Yala elnök 2002 novemberében feloszlatta a parlamentet, de idén februárban azt ígérte, hogy választásokat tartanak a kormány munkáját megbénító politikai viszályok feloldásának érdekében. A pénzhiány és nemzetközi nehézségek miatt többször elhalasztották, legutóbb október 12-re a választásokat.

Az országos választási bizottság azonban a vasárnapi puccs után azt közölte a pártok képviselőivel, hogy "technikai okok miatt nem áll módjában a választásokat a kitűzött időpontra megszervezni".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!