Tizenegyezer gyerek harcol Kolumbiában

Vágólapra másolva!
Egy emberi jogi szervezet jelentése szerint a kolumbiai polgárháború gerillahadseregeiben több mint tizenegyezer gyermek harcol. A jelentés szerint a gyerekkatonák egynegyede lány, akiket gyakran saját bajtársaik erőszakolnak meg. A kolumbiai kormány speciális programmal igyekszik visszasegíteni a társadalomba, a fogságba esett gerilla gyerekeket.
Vágólapra másolva!
Gyerek rabszolgákat szabadítottak fel Ghánában/nagyvilag/20030911gyerekrabszolgakat.html

Kolumbia különböző gerillahadseregeiben több mint tizenegyezer gyerek harcol a kormány ellen - áll a Human Rights Watch (HRW) nevű emberi jogi szervezet Kolumbiáról készült jelentésében. A szervezet szerint a kolumbiaia konfliktus megoldásában a legsürgetőbb feladat a gyerekkatonák leszerelése és visszaillesztése a társadalomba.

A Megtanulod, hogy ne sírj: gyerekharcosok Kolumbiában - című tanulmány szerint a gerillacsapatokban harcoló gyerekek egynegyede lány. A kormány ellen harcoló lányok rendszeresen esnek áldozatul szexuális zaklatásnak a harctéren: gyakran saját bajtársaik erőszakolják meg őket. Hogy a rendszeres nemi erőszak ellenére elkerüljék a terhességet, és harcolni tudjanak, feletteseik már tizenkét éves koruktól fogamzásgátló szedésére kényszerítik őket.

A szervezet a jelentésben követeli, hogy a harcoló felek szüntessék be a gyerekek toborzását, azonban a BBC News szerint a követelés süket fülekre talál Kolumbiában. Az országban harminckilenc éve polgárháború dúl. Sok a hadiárva, akiket könnyű az egyik vagy másik oldalon csatasorba állítani. A kormány ellen harcoló baloldali gerillahadseregek előszeretettel soroznak be gyerekeket, hogy már fiatalon beléjük neveljék eszmerendszerüket.

A kolumbiai kormány speciális programot indított, hogy az elfogott katonák újra gyerekekként térhessenek vissza a társadalomba. Bogotában, az ország fővárosában egy "menedékházat" létesítettek, ahol az elfogott, vagy dezertált katonagyerekeken próbálnak segíteni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!