A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Újból nekifutnak az EP-választásról szóló törvénynek

Vágólapra másolva!
A kormány rövidesen újra benyújtja a hétfőn leszavazott európai parlamenti választásokról szóló törvényjavaslat mind a négy párt által támogatott részeit. A vitás részekkel kapcsolatban azonnali négypárti egyeztetést tartanak szükségesnek. A kétharmados többséget igénylő törvényt a Fidesz tiltakozása miatt nem fogadta el a parlament. A választást 2004 nyarán kellene megtartani, ehhez a törvényt november végéig el kellene fogadni.
Vágólapra másolva!

Gál J. Zoltán kormányszóvivő a szerdai kormányülést követően bejelentette: újra benyújtják a parlamentnek az európai parlamenti választásokról szóló törvényjavaslat mind a négy párt által támogatott részeit. Emellett a kormány négypárti egyeztetést sürget azokkal a részletekkel kapcsolatban, amelyekről nem tudtak megegyezni.

Az EP-választásokról szóló, kétharmados többséget igénylő törvényt hétfőn 195 kormánypárti igen, 155 ellenzéki nem és 16 MDF-es tartózkodás mellett ugyanis nem fogadták el.

A törvényjavaslatról régóta folyik a vita, két hete a módosító javaslatokról való szavazáson az ellenzék és a kormányoldal addig szavazta le egymás módosító javaslatait, míg végül az eredeti, mindkét fél által módosítandónak ítélt javaslat maradt bent. A Fidesz akkor egyértelműen elutasította, hogy a külképviseleteken elektronikusan lehessen szavazni.

A kormánypártok végül elfogadták a Fidesz indítványát, és azt javasolták, hogy minden külképviseletre küldjenek szavazatszámláló bizottságot. A Fidesz azt akarta, hogy 3 tagú bizottság utazzon minden egyes külképviseletre, azaz 71 országba. A 3 főből a bizottságok felében 2 kormánypárti, 1 ellenzéki, a másik felében pedig 2 ellenzéki, 1 kormánypárti delegáltat küldtek volna. A kormánypártok ezzel szemben az Országos Választási Bizottság (OVB) által delegált, az Országgyűlés által megválasztott tagokat küldött volna, így az OVB-nek a pártok véleményét is figyelembe kellett volna vennie.

A Fidesz azt is kifogásolta, hogy a legutóbbi egyeztetésen szerintük gyakorlatilag megegyeztek, mivel elfogadták Lendvai Ildikó MSZP-s frakcióvezető azon javaslatát, hogy ne minden külképviseletre küldjenek szavazatszámláló bizottságot. A benyújtott javaslat azonban nem ezt tartalmazta.

A törvényt november végéig el kellene ahhoz fogadni, hogy biztonsággal le lehessen bonyolítani jövőre az EP-választást. Ehhez azonban az is szükséges, hogy kompromisszumos javaslat szülessen és azt egységesen elfogadja mindkét oldal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!