A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Sztrájkolnak a francia diplomaták

Vágólapra másolva!
A francia diplomácia történetében precedens nélküli esemény várható hétfőn: a párizsi külügyminisztérium hat szakszervezetének felhívására odahaza és külföldön is sztrájkba lépnek a Quai d'Orsay minden rendű és rangú köztisztviselői. A tiltakozás oka a jövő évre - valamennyi állami alkalmazottnak - beígért 0,5 százalékos "béremelés", illetve a külügyminisztérium költségvetésének katasztrofális megnyirbálása.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok után a világ második legnagyobb diplomatahálózatát fenntartó Franciaország jövő évi nadrágszíjmeghúzó költségvetésében a 20 ezer főt foglalkoztató külügyminisztériumra a büdzsé 1,25 százaléka jut. A hétfői példátlan akció szervezői szerint péntekig mintegy negyven külföldi állomáshelyről jelezték vissza nagykövetségek, konzulátusok, francia gimnáziumok, hogy dolgozóik 70 százaléka részt kíván venni a munkabeszüntetésben.

A drámai helyzetre tekintettel a minisztérium első embere rendkívüli tanácskozást hívott össze az intézmény párizsi székházába. Dominique de Villepin, a francia diplomácia vezetője a több száz fős röpgyűlésen hangoztatta: ebben a házban nem mindennapos dolog a sztrájk. A költségvetési megszorításokra utalva viszont elismerte, hogy a rendkívül körülmények mozgósítják az alkalmazottak egy részét e szokatlan fellépésre.

"Egy árva fillér sincs a minisztérium kasszájában" - foglalta össze sommásan a helyzetet az egyik szakszervezeti illetékes. Az utóbbi három hónapban az intézményben már papírhiánnyal küzdöttek.

A Le Monde adatai szerint a Quai d'Orsay egy évtized alatt személyi állományának tíz százalékától kényszerült megválni költségkímélési megfontolásokból.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!