Szaddám helyettesére vadásznak az amerikaiak

Vágólapra másolva!
Valószínűleg Szaddám Huszein helyettesét akarták elfogni az amerikaiak a Kirkuk környékén végrehajtott nagyszabású akciójukkal hétfő éjjel. A kormányzótanács egyik képviselője szerint  az amerikaiak elfogták vagy megölték Izzat Ibrahim al-Dourit. Az országot megszállva tartó amerikai csapatok egyelőre nem szolgáltak információval az akciót illetően. Az amerikaiak szerint al-Douri a Szaddámot támogató gerillák egyik vezetője.
Vágólapra másolva!

Nagyszabású rajtaütés sorozatot hajtottak végre az amerikai csapatok hétfő éjjel az észak-iraki Kirkuk környékén. Az akció célja feltehetően az volt, hogy kézre kerítsék Izzat Ibrahim al-Dourit, aki a Szaddám-rezsim második embere volt. Fontosságát jól jellemzi, hogy a körözési listán ő van a hatodik helyen: az őt megelőző öt ember közül már csak Szaddám Huszeint nem sikerült elfogni. Az Irakba induló amerikai katonáknak osztogatott, a körözött személyek fényképeit tartalmazó kártyapakliban al-Douri volt a treff király.

Bár az amerikai csapatok semmilyen információt nem közöltek a rajtaütésekkel kapcsolatban, az iraki Kormányzótanács egyik tagja szerint a rajtaütés sikeres volt. "Nagyszabású akciót hajtottak végre egy igen gyanús célpont ellen tegnap éjjel. Tudomásom van arról, hogy Izzat Ibrahim al-Dourit elfogták vagy megölték" - nyilatkozta az al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak Muvaffak al-Rubaje, a tanács egyik tagja. Kirkuk-szerte az a szóbeszéd járja, hogy al-Dourit sikerült elfogni - tudósít az al-Dzsazíra.

Al-Douri Szaddám Huszein legfőbb bizalmasa és helyettese volt. Al-Douri kulcsfigurája volt az 1968-as baathista puccsnak, amely hatalomra juttatta Szaddám Huszeint. Az amerikaiak szerint al-Douri a bukás után is kapcsolatban maradt Szaddámmal, így információval szolgálhat az iraki vezér hollétéről. Amennyiben tényleg elfogták, erősen kérdéses, hogy al-Douri együttműködik majd az amerikaiakkal - írja a BBC News.

Ugyanakkor a megszálló amerikaiak szerint al-Douri az egyre erősödő gerillatevékenység egyik fő szervezője, aki anyagilag is segítette a gerillákat. A francia AFP hírügynökségnek egy nevének elhallgatását kérő iraki rendőrtiszt arról számolt be, hogy al-Douri legidősebb fia, Ahmed két, egyenként körülbelül kétszázötven fős gerillaosztag parancsnoka. Az amerikaiak Havidzsa városában, harmincöt kilométerre Kirkuktól a gerillacsapatok több tagját elfogták hétfő este - jelentette ki a rendőrtiszt. Az amerikaiak körülbelül egy hónappal ezelőtt elfogták al-Douri egyik feleségét és lányát, valamint orvosának fiát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!