Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Hadrendben maradnak az orosz SS-18-as rakéták

Vágólapra másolva!
Oroszország még 10-15 évig rendszerben tartja R-36-os (SS-18-as) földrészközi nehézrakétáit, amelyek Nyugaton a Satan NATO-kódnevet kapták.
Vágólapra másolva!

Az Oroszországban Vojevoda névre keresztelt, tíz, külön-külön nukleáris robbanótöltet 11 ezer kilométeres távolságban lévő célok elleni bevetésére alkalmas rakéták élettartamát sikerült meghosszabbítani, így hadrendben maradnak, tekintettel a nemzetközi helyzet alakulására - mondta Nyikolaj Szolovcov vezérezredes, a hadászati rakétaerők parancsnoka Moszkva mellett az Interfax hírügynökségnek.

Az 1975 óta szolgáló Sátán rakétarendszerek alkotják a legnehezebb fegyverzetet az orosz arzenálban, s 150 van belőlük. A hadászati fegyverzetek csökkentéséről 1993-ban kötött START-II szerződés értelmében fel kellett volna számolni őket a szintén több robbanófejes SS-19-esekkel együtt. De ez a szerződés sohasem lépett életbe.

Az új amerikai-orosz fegyverzetcsökkentési egyezmény viszont csak arra kötelezi a két felet, hogy robbanótölteteik kétharmadát számolják fel, de rájuk bízza, melyik részét tartják meg fegyvertáruknak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről