A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Vádat emeltek az egyik isztambuli gyanúsított ellen

Vágólapra másolva!
Illegális szervezethez tartozás miatt vádat emelt a 2003. novemberi isztambuli robbantásos merényletek egyik őrizetbe vett gyanúsítottja ellen a török metropolis állambiztonsági bírósága.
Vágólapra másolva!

A török tömegtájékoztatás hétfői jelentései szerint a vádlott, Baki Yigit öt év börtönbüntetést kaphat e vád alapján. Egy sajtójelentésben az állt, hogy Yigit bevallotta: héthónapos afganisztáni tartózkodása alatt találkozott Oszama bin Ladennel, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetőjével még a New York és Washington elleni, 2001. szeptember 11-i merényletek előtt.

Állítása szerint Törökországba való visszatérése után megszakította a kapcsolatot az al-Kaidával. Tagadta, hogy bármi köze lenne a 2003. november 15-én és 20-án elkövetett merényletsorozathoz, amely két zsinagóga, a brit konzulátus és a brit érdekeltségű HSBC bank fiókja ellen irányult, és összesen 62 halálos áldozatot követelt Isztambulban.

A vádirat nem említi név szerint Oszama bin Ladent, de azt állítja, hogy Yigit találkozott külföldön egy nemzetközi terrorszervezet vezetőjével és katonai főnökével, és utasításokat kapott tőlük Törökországban végrehajtandó terrormerényetekre. Yigit állítólag beismerte, hogy pénzt kapott szélsőségesek toborzására és katonai kiképzésére.

Eddig 45 gyanúsított ellen emeltek vádat Törökországban az isztambuli merényletekkel kapcsolatban, köztük az al-Kaida feltételezett törökországi vezetője ellen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!