A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Csúszhat Románia csatlakozása

Vágólapra másolva!
Fő helyen tálalták és oldalakon át taglalták a román lapok pénteken az Európai Parlament (EP) külügyi bizottságában egyhangúlag elfogadott döntést Románia uniós csatlakozási tárgyalásainak irányváltoztatásáról. A Ziua című lap például  "Isten veled, 2007!" cím alatt búcsúzott a Románia számára csatlakozási célul kitűzött határidőtől.
Vágólapra másolva!

Az Adevarul, az Evenimentul Zilei, a Ziua és a Curentul vezércikket szentelt az Európai Unió bővítési folyamatában "példa nélkül álló román kátyúnak", a funkcionális piacgazdaság hiánya után a román csatlakozáshoz szükséges politikai feltételek elvesztését megállapító csütörtöki brüsszeli döntésnek.

A legtekintélyesebb politikai napilapnak tekintett Adevarul megállapította: Romániának sikerült újból vita tárgyává tenni Európában azt a politikai követelményrendszert, amellyel öt évvel ezelőtt már rendelkezett egyszer. Miután a gazdasági kritériumoknak semmiképpen sem tud eleget tenni 2007-ig, Bukarest most ismét kényelmetlen helyzetbe hozta magát Brüsszelben. A kialakult helyzet józan uniós felmérését Bukarest olyan "politikai lármával" fogadta, amelynek célja elrejteni a közvélemény elől, hogy Romániának gondja keletkezett Brüsszelben - írta a lap, hozzátéve: a román kormány "kommunista szabvány szerint bukfencet vet, hogy sikernek mutassa be a tegnapi brüsszeli elmarasztaló szavazást".

A nagy példányszámú és következetesen liberális értékeket követő Evenimentul Zilei "brüsszeli román katasztrófáról" írt, mert "Románia megkérdőjelezett demokráciával rendelkező országgá vált". A lap szerint "a Nastase-kormányt egy lépés választja el a politikai csődtől".

A legtekintélyesebb pénzügyi napilap, a mindig tárgyszerű Ziarul Financiar azt írta, hogy miközben a román hatalom a brüsszeli történéseket "választási optimizmussal" fogadta, az ellenzék a Nastase-kabinetnek kiosztott intőnek fogta fel az EP külügyi bizottságának csütörtöki döntését, amelyet a román elemzők "nagyon szigorú figyelmeztetésnek" könyveltek el.

Az ellenzéki Romania Libera "az Európai Unióhoz való csatlakozási tárgyalásokon Románia által elkövetett súlyos visszalépést" mutató fejleményként értékelte az egyöntetű brüsszeli döntést. A Ziua pedig "Isten veled, 2007!" cím alatt búcsúzott a Románia számára csatlakozási célul kitűzött határidőtől.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!