A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
5
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
HUNMagyarország
10:35VízilabdaVesztes SF 1-Vesztes SF 2

Közelednek az álláspontok a gázai övezet státusáról

Vágólapra másolva!
Feltételes megállapodásra jutottak amerikai és izraeli tisztségviselők a gázai övezetbeli zsidó telepek felszámolását célzó izraeli terv kulcsfontosságú részeiről - közölték kedden Washingtonban diplomáciai források.
Vágólapra másolva!

Mint elmondták, a tervet várhatóan George Bush amerikai elnök is támogatni fogja, egyfajta ideiglenes lépésként, amíg nem sikerül kimozdítani a holtpontról az izraeli-palesztin válság rendezésére amerikai támogatással kidolgozott nemzetközi terv megvalósítását.

Az amerikai és az izraeli fél a múlt héten, amerikai tisztségviselők Ariel Saron izraeli kormányfővel Jeruzsálemben folytatott megbeszélése során jutott egyezségre a terv kulcsfontosságú részleteiről. A még függőben lévő kérdésekről pedig közvetlenül Bush és Saron április 14-én esedékes washingtoni találkozója előtt, vagy magán a találkozón terveznek egyezségre jutni - tették hozzá a források.

Az amerikai és az izraeli tisztségviselők szinte heti rendszerességgel, magas szinten tárgyalnak az izraeli kivonulási tervről, amelynek valóra váltásához Egyiptom, Jordánia és más országok segítségét is kérik. Biztosítani kívánják ugyanis, hogy az izraeli kivonulás után a Hamász radikális szervezet nem sajátítja ki magának a gázai övezetbeli palesztin ügyek irányítását. Az amerikai kormányzat által terrorista szervezetnek tartott Hamász tagjai nagy befolyással rendelkeznek a Gázai övezetben.

Saron korábban javaslatot tett arra, hogy Izrael felszámolja a nehezen védhető gázai övezetbeli zsidó telepeket, mindazonáltal új "biztonsági kerítést" építene a másik palesztin területen, Ciszjordániában. A palesztinok szerint a Gázai övezetből történő teljes izraeli kivonulásig kevés remény van a - 2005-ig önálló palesztin állam megteremtését is előirányzó - nemzetközi rendezési terv újjáélesztésére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!