A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Elhunyt Zórád Ernő

Vágólapra másolva!
Életének 93. évében, csütörtökre virradóan elhunyt Zórád Ernő grafikus, illusztrátor, festő. Zórád jelentős szerepet játszott a magyar diafilm sikeres éveiben, s a képregény igényes hazai formájának kialakításában. Illusztrátorként Krúdy és Mikszáth prózájának megjelenítésével szerzett érdemeket, ugyanakkor a Tabánról készített festményeivel megőrizte az azóta eltűnt városrész hangulatát.
Vágólapra másolva!

Zórád Ernő 1911. október 16-án született Balassagyarmaton. Az Iparművészeti Iskolában Haranghy Jenő volt mestere. Évtizedeken át dolgozott rajzolóként, könyvek illusztrátoraként. A képregény nemzetközileg is egyik legszínvonalasabb művészeként tartják számon.

Táj- és városképfestő munkásságában kiemelkedő jelentőségű a régi Tabánt megörökítő sorozata. A magyar irodalom számos klasszikusa, például Mikszáth Kálmán és Krúdy Gyula regényeihez készített illusztrációkat. Írásai az Egy vándorfestő ifjúságai, a Tabán, a Krúdy világa című kötetekben láttak napvilágot.

Kalandozások egy régi fiákeren címmel jelent életmű-albuma. A könyvben helyet kapott mintegy száz színes reprodukció áttekintést nyújt az alkotó rendkívül szerteágazó témájú műveiből. Legutóbbi kiállításának tavaly decemberben a budapesti kArton Galéria volt a helyszíne.

Zórád Ernőt 2000-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki, az I. kerületi önkormányzat "Budavár Díszpolgára" kitüntető címmel ismerte el tevékenységét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!