A szavazók feledékenységére épített Gasparovic

Vágólapra másolva!
Nem Gasparovic nyert, hanem Meciar vesztett a szlovákiai elnökválasztáson - állítják elemzők. Meciar ugyanis hozta régi formáját a televízós vitákon: agresszív volt és erőszakos. Egykori szövetségese pedig igyekezett feledtetni a választókkal, hogy annak idején Meciar jobkeze volt. A külföldön kevésbé ismert Gasparovic viszonylagos pozitív nemzetközi megítélése sem neki szól, hanem annak, hogy Meciar ellenében nyert. Kérdés, hogyan él hatalmával az új elnök, akinek támogatói között szélsőséges beállítottságú párt is található.
Vágólapra másolva!

Egykori szövetségesét, Vladimir Meciart legyőzve, sokak számára meglepetésként, Ivan Gasparovic lett Szlovákia államelnöke a szombati választásokat követően. Gasparovic a szavazatok közel 60 százalékát szerezte meg szemben Meciarral, aki körülbelül 40 százalékot ért el.

Gasparovic győzelmét sokan értékelték úgy, hogy a választók inkább a kisebbik rosszat választották, jóllehet mások szerint nem lehetett kisebbik rosszról beszélni, mivel nincsenek enyhítő körülményei. Az új elnök - aki június 15-én foglalja el hivatalosan is a posztját - ugyanis a Meciar-érában a parlament elnökeként mostani ellenfele egyik legkészségesebb segítője volt az antidemokratikus kormányzásban. Segítségével Meciar saját céljaira használta fel a titkosszolgálatokat, nyomás alatt tartotta az állami médiát, számos joguktól megfosztotta a kisebbségeket, ami egyebek mellett oda vezetett, hogy Szlovákia nemzetközileg elszigetelődött. A két politikus közötti fő különbség a közös múlt ellenére, hogy Gasparovic nyilvánosan is bocsánatot kért a múltban elkövetett bűneiért, és közölte, pártok feletti miniszterelnök akar lenni, aki a polgárok érdekeit képviseli.

Kérdés, hogy ez mennyiben sikerül neki, mikor támogatói között megtalálható a nyíltan magyarellenes szélsőjobboldali Szlovák Nacionalista Párt és a baloldali-populista Robert Fico vezette Smer is. A miniszterelnökségre áhítozó Fico anyagilag is támogatta Gasparovic kampányát, így felmerül, vajon mit kíván majd ezért cserébe az új államelnöktől.

Feledékenységre épített

A pozsonyi Új Szónak nyilatkozó politológus szerint Gasparovic győzelme annak köszönhető, hogy a kampány alatt mindvégig igyekezett megkülönböztetni magát Meciartól, ami nem volt nehéz, hiszen az egykori kormányfő újfent bebizonyította, hogy nincs önkritikája: ingerült és erőszakos volt a televíziós vitákban. A SME szlovák napilap szerint is az a választói réteg emelte az elnöki székbe Gasparovicot, amelyik a két jelölt televíziós szócsatájának nézőjeként döbbenten tapasztalta meg, hogy Meciar ma is a régi, ugyanaz az "agresszív, hataloméhes pszichopata" aki régen volt, és aki "semmit nem felejtett és semmit sem tanult". A lap szerint Meciar egykori első embere a választók emlékezetvesztésére építette esélyeit.

Győzelméhez feltehetően csak kismértékben járultak hozzá a Meciar visszatérésétől tartó szlovákiai magyar szavazók. A döntően magyar többségű dunaszerdahelyi járásban ugyan a választások második fordulójára a voksok arányát tekintve több mint tízszeresére növelte támogatóinak számát - az első fordulóban csupán 5,56 százalékot (Meciar 9,96-ot) ért el, a második fordulóban 81,7 százalékot (Meciar 18,3-at) szerzett meg -, ám a részvételi arány csupán 11 százalékos volt. Hasonlóan kevesen szavaztak a révkomáromi járásban is (16 százalék), miközben országosan a 43 százalékot meghaladta a választásokon részt vevő szavazók aránya.

Meciarnál ismeretlensége miatt szalonképesebb

Kérdés azonban, hogy a külföldön Meciárnál ismeretlensége miatt szalonképesebbnek tartott Gasparovic mennyire tudja magát elfogadtatni a nemzetközi közvéleménnyel, az Európai Unióhoz két hét múlva csatlakozó Szlovákia vezetőjeként. A Handelsblatt című német lap szerint a Pozsonyban dolgozó nyugati diplomaták szkeptikusan fogadták választási sikerét, sokan ugyanis attól tartanak, hogy vezetésével Szlovákia komplikált EU-partnernek bizonyul majd.

Mások úgy vélik, hogy Gasparovic megválasztásával nem lehet a kisebbik rosszról beszélni. A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint minkét politikus megválasztása kárt okozhatott volna vagy okozhat majd az országnak. Igaz, míg Meciar elnöksége esetén azonnal érzékelhető lett volna az ország külföldi megítélésének romlása, Gasparovicnak van esélye arra, hogy elkerülje a hatalomra kerülésével késleltetve bekövetkező, de tartósabb hatású esetleges politikai károkat.

Megfigyelők szerint még korai találgatni, milyen államelnöke is lesz Szlovákiának Gasparovic, ám a külföldi politikusok közül sokan fellélegeztek, hogy nem Meciar nyert - írja a BBC News.

[origo]/MTI

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről