Az USA elismerte, nincsenek titkos fegyverlaborok Irakban

Vágólapra másolva!
Colin Powell amerikai külügyminiszter egy tévéműsorban elismerte: nincsenek Irakban mozgó biofegyver-laboratóriumok. Az Egyesült Államok korábban azt állította, azért nem találják az iraki tömegpusztító fegyvereket, mert ilyen laborokban készülnek. Az Irak ellen támadás megindítására az volt az egyik legfőbb amerikai érv, hogy az Irakban található tömegpusztító fegyverek veszélyeztetik az egész világot.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) tévedett a mozgó biológiaifegyver-laboratóriumokat illetően, amelyek a feltételezések szerint a háború előtti iraki tömegpusztító fegyverkészlet fontos részét képezték - közölte vasárnap Colin Powell amerikai külügyminiszter. "Nagyon megrendített", hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában elmondott beszédben olyan állítások szerepeltek, amelyekről most kiderült, hogy "tévesek és hitelüket vesztettek" - jelentette ki Colin Powell az NBC televízió egyik műsorában kérdésre válaszolva.

"Amikor 2003. februárjában a beszédet tartottam, az a Központi Hírszerző Ügynökség által a rendelkezésemre bocsátott legjobb értesülésen alapult" - jelentette ki. Múlt hónapban Powell a mozgó laboratóriumokkal kapcsolatos állításait a 2003. február 5-i beszéd "legdrámaibb" elemeinek nevezte. Április 2-én viszont elismerte, hogy az információ gyanús volt, de nem vont le nyilvánosan következtetéseket. "Kiderült, hogy a forrás téves és rossz, sőt egyes esetekben szándékosan félrevezető volt. Csalódott vagyok emiatt és sajnálom" - jelentette ki az amerikai külügyminiszter az NBC műsorában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről