Csaknem hatszázan haltak meg a nedzsefi harcokban

Vágólapra másolva!
Csaknem hatszáz iraki halt meg a nedzsefi harcok során, a sérültek száma megközelíti a nyolcszázat a majdnem egy hónapos ostrom után. A mérleg nem tartalmazza az amerikaiak veszteségeit. Az iraki erők a radikális síuta vezető Moktada asz-Szadr "iszlám törvényszékének" pincéjét átvizsgálva elszenesedett holttesteket találtzak, róluk feltételezik, hogy az iraski nemzeti gárda tgajai lehezttek. Egyes holttesteken kínzások nyomai látszottak. Szombaton a Nedzsefben tartózkodó Ali al-Szisztáni nagyajatollah és más síita vezetők arról tanácskoztak, hogy hogyan ítéljék meg asz-Szadr és rdikális hívei harcát az iraki biztonsági erők és az amerikaiak ellen.
Vágólapra másolva!

Csaknem hatszáz halottat követeltek a három hétig tartó harcok az iraki síiták szent városában, Nedzsefben. Nedzsefi kórházi orvosok szombati mérlege szerint a harcokban 569 iraki vesztette életét, és megközelíti a 800-at a sebesültek száma. A mérleg azonban nem teljes, nem tartalmazza az amerikai hadsereg áldozatait.

Ugyancsak megerősítették, hogy a radikális hitszónok, Muktada asz-Szadr "iszlám törvényszékének" épületében, illetve az épület pincéjében előző nap mintegy 30 holttestet találtak, rendőri források szerint meggyilkolt rendőrök, továbbá az iraki nemzeti gárda lemészárolt tagjainak a holttestét. Közölték azt is, hogy több áldozatot elégettek, másokon pedig durva kínzások nyomai látszottak.

Ugyancsak szombati hír, hogy Ali asz-Szisztáni nagyajatolláhnak, az iraki síiták legfőbb vallási méltóságának a vezetésével a városban tanácskozást tartottak a síita vallási vezetők, mindenekelőtt arról, hogy miként oltalmazzák meg a Muktada asz-Szadr hívei által sokáig megszállva tartott Ali imám mecsetét.

Szó volt arról is, hogy miként ítéljék meg az amerikai, illetve a koalíciós erők elleni harcot, nem erősítették meg azonban azokat a korábbi jelentéseket, amelyek szerint a vallási vezetők többsége az amerikai haderő elleni általános támadásra szólított fel.

A síiták szent városában a háromhetes harcok után, péntek óta nyugalom van. A korábbi megállapodás értelmében Muktada asz-Szadr radikális hitszónok felszólította híveit, a Mehdi Hadseregét, hogy adják le fegyvereiket, és hagyják el a várost, továbbá a szomszédos Kúfát. A legtöbb milicista eleget tett a felszólításnak, mások viszont műanyagzsákba csomagolva hazavitték géppisztolyaikat, és nem adták le azokat a hatóságoknak.

Miután az amerikai hadsereg alakulatai is elvonultak Nedzsefből, a szent város felett átvette az ellenőrzést az iraki ideiglenes kormány rendőrsége és nemzeti gárdája. Ugyancsak szombaton Nedzsefbe érkezett az ideiglenes iraki kormány több tagja, hogy szemlét tegyen az ostromlott városban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!