A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

Irak futball világbajnoksággal építené az országot

Vágólapra másolva!
Megdöbbentő ötlettel álltak elő iraki sportdiplomaták: szeretnék megpályázni a futball világbajnokság megrendezési jogát, és ennek érdekében már Angliában is tárgyaltak. A háború sújtotta, etnikai és vallási feszültségekkel teli Irak vezetői abban bíznak, hogy a futball egységbe kovácsolhatja az országot
Vágólapra másolva!

Noha az ország romokban hever, a robbantások, bombázások, utcai harcok és emberrablások mindennaposak, az iraki sportdiplomaták előre tekintenek: szeretnék megpályázni a focivébé rendezési jogát, és ezért Angliától kérnek tanácsot - írja a brit Guardian című napilap.

Az iraki labdarúgó szövetség előzetes megbeszélést folytatott a jordán szövetséggel, hogy közösen tegyenek kísérletet a világ egyik legnagyobb sporteseményének megrendezésére - jelentette ki a jordán koronaherceg, Fejszál al-Husszein.
A 2006-os világbajnokság Németországé, a 2010-est a Dél-afrikai Köztársaságban rendezik, így a következő lehetőség 2014-ben esedékes. A koronaherceg, aki a jordán király öccse, Londonban tárgyalásokat folytatott az angol sportminiszterrel, és a 2012-es londoni olimpiai pályázatának vezetőjével. "Sok múlik azon, hogy a térség hogyan fog kinézni négy-öt év múlva" - mondta Fejszál herceg, aki elismerte, hogy jelen pillanatban bármilyen pályázat nevetséges lenne, de a döntés a következő házigazdáról három-négy év múlva lenne esedékes. "Addigra, remélhetőleg drámai fejlődésen megyünk keresztül" - bizakodott a koronaherceg.

A vallásilag és etnikailag egyaránt megosztott Irakot a futballcsapat idei olimpiai menetelése észrevehetően egységbe kovácsolta. Az iraki válogatott nagy meglepetésre kijutott az olimpiára, ahol egészen az elődöntőig masírozott. "Ahogy menetelt a csapat, egyre erősebb lett az iraki egység: szunniták, síiták, kurdok, északiak és déliek egyaránt büszkék voltak arra, hogy ők irakiak" - mondta Fejszál herceg.

Iraknak nemcsak megfelelő méretű és színvonalú stadionokat kellene felhúznia, hogy a 32 válogatott világbajnoki mérkőzéseinek otthont adjon, hanem tulajdonképpen a teljes országot újjá kellene építenie. Ez jelenleg elég vontatottan halad, mivel az ország nagy része még mindig háborús terület.

2002-ben Japán és Dél-Korea rendezte a vébét: Dél-Korea 1,87 milliárd dollárt költött a tíz új stadionjára, Japán 2,8 milliárdért épített 7 új és újított fel három arénát. A két távol-keleti ország további milliárdokat költött az infrastruktúra fejlesztésére. Irak és Jordánia esélye egyelőre csak annyiból áll, hogy a közel-keleti térség még nem rendezett focivébét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!