Rákkeltő hatása miatt betiltott baktériumölő szer nyomaira bukkantak több brit áruházlánc egyes baromfitermékeiben. A Morrisons, a Tesco és a Waitrose a legnagyobb észak-ír farmtól vásárolta a fertőzött baromfihúst - írja a BBC News. Jelenleg vizsgálják, hogyan kerülhetett nitrofurán az állatokba.
A baromfitelep közel 20 ezer ferzőzött madarat értékesített Angliában. Bár a nitrofuránt évekkel ezelőtt betiltották Európában rákkeltő hatása miatt, a baromfifarm szóvivője azzal védekezett, hogy a fertőzött állatok elfogyasztása szinte semmilyen kockázatot nem jelent, hiszen - mint mondta - nagy mennyiségben és hosszú ideig kellene fogyasztani a fertőzött húsból ahhoz, hogy egészségkárosító hatása legyen. A brit élelmiszerbiztonsági hivatal azonban felszólította a vásárlókat, hogy ne vegyenek a baromfiból, vagy ha már vásároltak belőle, dobják ki.
A nitrofurán hatékony baktériumellenes szer, mivel azonban képes elroncsolni az emberi DNS-t, különféle daganatos betegségeket okozhat. Ezért emberi fogyasztásra szánt állatok esetében betiltották használatát. Az Európai Unió 1995-ben állította le a szer alkalmazását, az Egyesült Államok 2002-ben tiltotta be az állatgyógyszert.
Nitrofuránt korábban Magyarországon is nagy mennyiségben alkalmaztak az állatgyógyászatban - mondta az [origo]-nak Sályi Gábor, az Országos Állategészségügyi Intézet osztályvezetője. A szer használatát azonban 2-3 éve itthon is betiltották.
A magyar Tesco-áruházak csak Magyarországon tenyésztett csirkék húsát forgalmazza, amelyet szakhatósáég vizsgál meg - mondta az [origo]-nak Danks Emese, a Tesco kommunikációs igazgatója. Danks szerint így két teljesen külön dologról van, ezért a magyar Tesco-áruházakban nem ellenőrzik a csirkehúsból készült termékeket.
A nitrofurán korábban is keltett már riadalmat Európában, miután 2002 őszén kimutatták, hogy a Brazíliából importált baromfik egy része fertőzött. Ezután másfél évig az összes brazil csirkeszállítmányt ellenőrizték. A szigorú vizsgálatokat csak 2004. áprilisában oldotta fel az EU.