A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Megérkeztek Arafathoz vezetőtársai

Vágólapra másolva!
Hétfő este megérkeztek a kómában fekvő Arafathoz a palesztin vezetők. Reggel még az utazás elhalasztását fontolgatták Arafat feleségének kijelentései miatt. Suha Arafat élesen bírálta a vezetést, amely szerinte azokból áll, akik Arafat utódai akarnak lenni. Az asszony szerint "élve temetik el" a férjét.
Vágólapra másolva!

Reggel még el akarták halasztani a súlyos állapotú Jasszer Arafat meglátogatását palesztin vezetők. Ennek oka, hogy a palesztin elnök felesége, Suha Arafat az Al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak azt nyilatkozta, a vezetők csak arra várnak, hogy ők legyenek a hatalom örökösei. "Élve akarját eltemetni a férjemet" - mondta.

Az Ahmed Korei miniszterelnökből, Mahmud Abbaszból, a Palesztin Felszabadítási Szervezet fejéből és a palesztin külügyminiszterből álló küldöttség végül mégis elindult Párizs felé, ahová este érkeztek meg.

Közben több palesztin forrás is reagált Suha Arafat kijelentéseire. A palesztin törvényhozás szóvivője követelte, hogy Arafat felesége kérjen bocsánatot mondataiért, mert "kíméletlen volt a palesztinokkal". Több miniszter is megszólalt, egyikük szerint Suha Arafat úgy viselkedik, mintha a férje "a tulajdona lenne". Mások szerint azért sem szabad ilyen kijelentéseket tennie, mert "a palesztinok nem ismerik őt, hiszen az Intifáda idején három évig nem is látta a férjét".

Arafat állapotát korábban súlyosnak, de stabilnak mondta a külügyminiszter. Palesztin források cáfolták azt is, hogy visszafordíthatatlan kómában feküdne. Hivatalos információk azonban még nem hangzottak el a palesztin vezető állapotáról és betegségének okáról, holott már tíz napja kórházba szállították. Arafat távollétéban a feladatokat ellátó hivatalnokok sérelmezték, hogy nem tudnak eleget az elnök állapotáról. Szerintük az információkat Suha Arafat szűri meg, aki legutoljára azt mondta, a férje jól van, és hamarosan visszatér hazájába.

Egy izraeli napilap állítása szerint az izraeli erők tanácskozásokat tartanak az Arafat halála után szükséges biztonsági intézkedésekről. Az izraeli kormányzat a gázai övezetben tervezi Arafat temetését, továbbra is visszautasítva a kérést, hogy a palesztin elnököt Jeruzsálemben temessék el. Más források szerint Egyiptom fővárosában, Kairóban tartják majd a hivatalos temetési szertartást.

A palesztinok a híradások szerint "rettegve várják", mi történik. Arafat megbetegedéséért sokan Izraelt hibáztatják. Szerintük ugyanis éveken át rossz körülmények között tartották fogva az elnököt, ezért is olyan rossz az állapota most.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!