Szarajevóban tárgyalt a CIA főnöke

Vágólapra másolva!
Megbízható belgrádi sajtóértesülések szerint titokban és bejelentés nélkül Szarajevóban tárgyalt a legkeresettebb feltételezett háborús bűnösök elfogásáról Porter Goss, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója.
Vágólapra másolva!

A belgrádi állami rádió vasárnap délután közölte, hogy Goss szombat este titokban és előzetes bejelentés nélkül Szarajevóban járt, mindössze néhány órát tartózkodott a boszniai fővárosban, és csak Almir Dzuvoval, a boszniai titkosszolgálat, a Tájékoztatási és Biztonsági Hivatal (OSA) vezetőjével tárgyalt.

Ezt megerősítették a rádiónak a boszniai Szerb Köztársaság rendőrségének névtelenül nyilatkozó tisztségviselői. Szarajevóban mindenki mélyen hallgat Goss váratlan érkezéséről, ugyanakkor a belgrádi rádió helyi tudósítója utánajárt annak, hogy szombaton késő délután valóban a szarajevói repülőtéren landolt az az amerikai katonai gép, amelyen a CIA főnöke szokott utazni.

A médium úgy tudja, hogy a szarajevói megbeszélésen arról volt szó, miként fokozza a két titkosszolgálat együttműködését a legkeresettebb feltételezett háború bűnösök elfogása érdekében, s a CIA igazgatója segítséget ígért a hágai vádlottak hollétének felderítéséhez. A belgrádi rádió megjegyzi, hogy CIA-főnök eddig még sosem járt Szarajevóban. Goss ezt megelőzően állítólag Törökországban volt.

A közel nyolcezer halálos áldozatot követelő srebrenicai népirtás július 11-én tartandó évfordulójának közeledtével a boszniai és a szerb hatóságokra egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik, elsősorban Washington részéről, hogy fogják el és adják ki a hágai Nemzetközi Törvényszéknek a vérengzés két állítólagos főbűnösét, Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt és Ratko Mladic hadseregparancsnokot. Hágában azt feltételezik, hogy az előbbi Boszniában, az utóbbi pedig Szerbiában bujkál, lassan tizedik éve.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről