Újabb horvát gyanúsított kész Hágába menni

Vágólapra másolva!
Josip Jovic horvát újságíró, aki ellen elfogatóparancsot adott ki a Nemzetközi Törvényszék, mert nem jelent meg a délszláv háborús bűnök ügyében eljáró bírói testület idézésére, bejelentette csütörtökön, hogy már kész önként megjelenni a hágai törvényszék előtt, s e bejelentése nyomán a horvát hatóságok szabadon engedték előzetes letartóztatásából.
Vágólapra másolva!

Az NT vádat emelt Josip Jovic, a Slobodna Dalmacija horvát napilap volt főszerkesztője ellen, mert öt évvel ezelőtt közölte lapjában egy védett tanú - egy horvát politikus - nevét és a törvényszék által bizalmasan kezelt tanúvallomásának egyes részleteit. A védett tanú, akinek kilétét és részben vallomását is a nyilvánosság elé tárta Jovic lapja, Tihomir Blaskic boszniai horvát tábornok hágai büntetőperében tett vallomást még 1997-ben, tehát két évvel a boszniai háború (1992-95) lezárulása után.

Jovic nem volt hajlandó feladni magát Hágában, váltig állítva, hogy a védett információk nyilvánosságra hozatala a közérdeket szolgálta. Egy nyilatkozatában "a sajtószabadság elleni brutális támadásnak" minősítette a vádemelést. Védőjének érvelése szerint a hágai törvényszék felhatalmazása különben sem terjed ki arra, hogy mi történik a horvát sajtóban. Jovic hangoztatta, hogy a horvát igazságszolgáltatás előtt kész felelni az adatok nyilvánosságra hozataláért, és a horvát törvényeknek megfelelően kész megvédeni magát az ezzel kapcsolatos váddal szemben. A hágai törvényszék szeptember végén elfogatóparancsot adott ki ellene, mire a horvát hatóságok őrizetbe vették. Később előzetes letartóztatásba helyezték, s arra készültek, hogy kiadják a törvényszéknek. Jovic azonban panaszt tett a spliti kerületi bíróságon a horvát hatóságok eljárása ellen. Mivel a bíróság nem fogadta el szerdai végzésében Jovic érvelését, az újságíró úgy döntött: inkább önként jelentkezik Hágában, semmint bevárja kiadatását. Az egyelőre nem ismeretes, mikor utazik a hollandiai városba.

A Jovic elleni eljárás Horvátországban és külföldön egyaránt számos tiltakozást váltott ki a média berkeiből és emberi jogi csoportokból. Sokan - köztük a Riporterek Határok Nélkül szervezet - úgy fogalmaztak, hogy a vádemelés támadás a sajtószabadság ellen. A horvát újságíró szabadon bocsátását kezdeményezte Haraszti Miklós, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselője is. A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket kivizsgáló bíróság elnökének küldött levelében indítványozta a Nemzetközi Törvényszék jogszabályainak olyan jellegű megváltoztatását, hogy azok megfeleljenek a sajtószabadság nemzetközileg elfogadott elveinek.

A hágai törvényszék egyébként nem egyedül Jovicot hibáztatja a védett tanúnak garantált névtelenség megsértéséért, hanem a Hrvatsko Slovo hetilap főszerkesztőjét, Marijan Krizicet, három további horvát újságírót és a horvát hírszerzés volt főnökét is, ők azonban már korábban feladták magukat az ENSZ által létrehozott hágai törvényszéken. Az NT nem tartja őket előzetes letartóztatásban, szabadlábon várhatnak perük tárgyalásának megkezdésére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről