Lassan nyugszanak le a francia randalírozók

Vágólapra másolva!
A francia hatóságok szerint fokozatosan alábbhagy a külvárosokban randalírozók dühe, és pár nap múlva minden visszatérhet a régi kerékvágásba. Hétfőre virradóra ugyanakkor még mindig voltak rendbontások, gyújtogatások.
Vágólapra másolva!

Franciaországban hétfőre virradóra újabb rendbontások, ezen belül gépkocsi-gyújtogatások voltak, de a hatóságok szerint a randalírozók dühe fokozatosan alább hagy, s ha a tendencia folytatódik, hamarosan visszatérnek a megszokott állapotok.

Strasbourgban a feldühödött fiatalok gépkocsikat gyújtottak fel, a dél-franciaországi Toulouse-ban pedig egy iskolát. Az ugyancsak déli Provence körzetben égő gépkocsit vezettek neki egy öregek otthonának, Lyonban pedig, ahol kővel dobálták meg a rendőröket, gyújtóbombát dobtak egy mecsetbe, de az nem robbant fel.

A hatóságok szerint a rombolók dühe érezhetően kezd alább hagyni, napról napra csökken a felgyújtott gépkocsik száma. Ha ez az irányzat folytatódik "a dolgok nagyon gyorsan visszatérhetnek a normális kerékvágásba" mondta Michel Gaudin országos rendőrfőkapitány, emlékeztetve rá, hogy a francia fiatalok egy átlagos, "nyugodt" szombat éjszaka is mintegy száz gépkocsit gyújtanak fel országszerte.

Mint egy vasárnap nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásból kiderült, a franciák többsége az indulatok felizzásáért sokak által kárhoztatott Nicolas Sarkozy belügyminiszterben bízik leginkább, ha arról van szó, hogy ki az a politikus, aki a legjobban tudja kezelni a súlyos helyzetet. A Le Journal du Dimanche által készíttetett felmérés során megkérdezettek 53 százaléka mondta azt, hogy támogatja a romboló fiatalokat csőcseléknek nevező, s nyilatkozataiban kemény fellépést ígérő Sarkozyt, 71 százalék pedig úgy nyilatkozott, hogy nem bízik Jacques Chirac köztársasági elnökben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről