Újra pártelnökségre vágyik Jörg Haider

Vágólapra másolva!
Jörg Haider, a jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője hétvégén kijelentette: családja és a pártelnökség támogatása esetén kész visszatérni a szervezet élére. Haider 3 éve mondott le a pártelnökségről, később pedig arról beszélt, hogy visszavonul.
Vágólapra másolva!

Bizonyos feltételekkel visszatérne pártja élére Jörg Haider karintiai tartományi elöljáró, akinek pártja, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) egyre inkább az újabb pártszakadás felé sodródik, miközben tovább csökken a támogatottsága. A vasárnapi osztrák napilapok szerint Haider egy rádiónyilatkozatban jelentette ki, hogy amennyiben a családja, valamint az FPÖ élén álló testvére és a pártelnökség is egyöntetűen támogatná, kész lenne ismét átvenni a kormánykoalíció kisebbik pártjának vezetését.

A populista politikus ezt néhány nappal azután mondta, hogy az FPÖ elnökségéből kizártak 5 politikust - köztük Andreas Mölzer európai parlamenti képviselőt, aki a párt egyetlen mandátumát birtokolja az EP-ben -, valamint Heinz-Christian Strache helyettes pártelnököt, a párt bécsi szervezetének vezetőjét. A politikusokat közvetlenül azután zárták ki, hogy az FPÖ újabb súlyos választási vereséget szenvedett, ezúttal az alsó-ausztriai önkormányzati választásokon, amelyeken a szabadságpártiak elveszítették mandátumaik kétharmadát. Sorrendben ez volt a 11. olyan választás az FPÖ öt évvel ezelőtti kormányra kerülése óta, amelyen a párt veszített támogatottságából. Az FPÖ az utóbbi fél évtizedben csak egyetlen választáson és csak Karintiában tudta növelni támogatói táborát, amikor tavaly tavasszal Haidert ismét tartományi elöljáróvá választották.

Az utóbbi napokban az FPÖ-ben komoly hatalmi harcok alakultak ki, miután Haider és hívei a pártelnökségből kizártakat tették felelőssé a párt támogatottságának zuhanásáért. Haider azt vetette a kizártak szemére, hogy "mindenütt az első sorban üldögélnek, nevetséges nyilatkozatokat tesznek, és mindent tönkretesznek". A kizártak egy része viszont azzal érvel, hogy Haidernek távol kellene maradnia az országos politizálástól, vissza kellene húzódnia Karintiába, és ennek alátámasztására aláírásgyűjtő kampányt indítottak.

A pártelnökség már elvetette Hadiernek azt az ötletét, hogy új pártot alapítsanak, a "régi FPÖ-t" pedig átengedjék a Haider-ellenes szárnynak. Egyelőre csak annyi bizonyos, hogy áprilisban kongresszust tartanak a szabadságpártiak, amelyen már a 2006-os parlamenti választásokra előretekintő új programot akarnak elfogadni. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az FPÖ-n belüli harcok tovább csökkentették a párt népszerűségét. A Profil című hetilap hétfőn megjelenő, de Bécsben már vasárnap ismertetett felmérése szerint Haider pártja csak 7 százalékos támogatottságot szerezne, ha ma tartanának parlamenti választásokat Ausztriában.

Haider 2002-ben távozott a párt éléről. Távozásában jelentős része volt az iraki látogatása miatt kibontakozott nemzetközi tiltakozásnak. Később, mikor pártja egyedüliként rontott korábbi eredményén a 2002 őszén tartott parlamenti választásokon, arról beszélt, hogy visszavonul. Tavaly tavasszal azonban ismét indult a tartományi választásokon, ahol jó eredményt ért el és megtartotta Karintia miniszterelnöki posztját.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről