Öngyilkos merénylő robbantott egy törökországi szent helyen

Vágólapra másolva!
Öngyilkos merénylet történt pénteken Törökországban, a Fekete-tenger partján fekvő Ordu város mecsetje előtt, egy ember meghalt.
Vágólapra másolva!

Egy nő felrobbantotta magát a Yenimahalle mecset előtt, és meghalt, két további személy megsérült - közölte a helyi rendőrség egy képviselője. A sérültek közül az egyik feltehetőleg az öngyilkos merénylő cinkosa, mert fel nem robbant pokolgépet találtak nála. A nyilatkozó rendőrtisztviselő szerint volt egy harmadik merénylőjelölt is, de ő elmenekült a helyszínről.

A rendőrség feltételezi, hogy mind a három női merénylő akkor akarta működésbe hozni a nála lévő robbanószerkezetet, amikor sokan egybegyűlnek imára a mecsetben. Az egyetlen robbanás, amely végül is bekövetkezett, alighanem a véletlen műve, hibás lehetett a szerkezet.

Egy kút áll a mecset előtt, annak vizét használják a hívők az ájtatosság előtti rituális tisztálkodáshoz. Egy férfi épp ott készülődött az imára - ő a merénylet másik sérültje. Más beszámolók szerint nem a mecset előtt, hanem a mecset mellett lévő, leányok számára fenntartott Korán-iskolában történt a robbanás.

A rendőrségi illetékes szerint a nyomozás először azt a szálat vizsgálja, hogy vajon kurd lázadók megbízásából cselekedtek-e a merénylők. Mind kurd, mind pedig szélsőbaloldali szervezetek tevékenyek az Ankarától 600 kilométernyire északkeletre fekvő, északkelet-törökországi városban. Eddig senki sem jelentkezett a merénylet szervezőjeként. A Kurdisztáni Munkáspárt (kurd nevének - Partiya Karkeren Kurdistan - kezdőbetűivel rövidítve PKK) rendszeresen toboroz soraiba női harcosokat is.

Kisebb pokolgép robbant egy katonai laktanya közelében a túlnyomórészt kurdok lakta, délkelet-törökországi Diyarbakirban. Két ember megsérült egy elhaladó gépkocsiban az út szélén elhelyezett szerkezet robbanása következtében. A rendőrség a PKK fegyvereseit gyanúsítja a diyarbakiri merénylettel.

Az Abdullah Öcalan által 1973-ban alapított fegyveres szervezet célja független kurd állam megteremtése. A mintegy 25-30 milliós kurd nép több állam (Törökország, Irak, Irán, Szíria, Örményország stb.) területén él, mintegy 55 százaléka Törökország keleti-délkeleti részén.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!