Kilenc emberrel végzett egy bomba Tel-Avivban

Vágólapra másolva!
Kilenc ember meghalt, ötven pedig megsérült abban az öngyilkos merényletben, ami hétfőn történt Tel-Avivban. A merényletért két palesztin szélsőséges szervezet is vállalta a felelősséget. Ez volt az első öngyilkos merénylet január óta.
Vágólapra másolva!

Legalább kilencen haltak meg hétfőn egy öngyilkos merényletben Tel-Avivban, az áldozatok között van a merénylet elkövetője is - írja a CNN. A Haaretz izraeli újság internetes kiadása ugyancsak kilenc áldozatról tud. A rendőrség szerint öszesen 49 embert szállítottak kórházba, egyikőjük azóta meghalt, nyolc sérült állapota pedig kritikus. A merénylet a zsidó húsvét, a pészach ideje alatt történt.

A robbanás a város déli részén található régi buszpályaudvar mellett történt, egy gyorsétterem közelében. A régi buszpályaudvar környékén mindig nagyon sokan vannak, az izraeli rendőrség szerint nagyon nehezen védhető környék. A palesztinok több öngyilkos merényletet végrehajtottak korábban ebben a körzetben.

A CNN szerint az öngyilkos merénylőt megpróbálta feltartóztatni egy biztonsági őr, dulakodás alakult ki közöttük. "A gyorsétteremnél dolgozó biztonsági őr felszólította a merénylőt, hogy nyissa ki a táskáját. Láttam, amint elkezdi nyitni a táskáját, az őr belenézett és abban a pillanatban hatalmas robbanást hallottam" - mondta egy szemtanú a Haaretz izraeli újságnak. Egy másik nő éppen befejezte a vásárlást, amikor a robbanás történt.

"Épp mentem volna a kocsihoz, amikor óriási robbanást hallottam. Az autómra emberi maradványok estek, a szélvédő tiszta vér lett, én sikítozni kezdtem" - mondta a 62 éves Sonia Levy, akinek a kocsija 50 méterre állt a robbantás helyszínétől.

A környéken álló autók szélvédőit vér lepte be, a közeli épületek ablakai kitörtek. A föld tele van üvegszilánkkal és vérrel. A robbanás 25 méterre röpített a környékről hulladékokat, üvegtörmeléket - írja a Haaretz című izraeli újság internetes kiadása.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Két radikális palesztin szervezet is vállalta a merényletért a felelősséget. Egy ismeretlen telefonáló az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevében azt állította a Reuters hírügynökségnek, hogy a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah szervezethez kötődő fegyveres csoport hajtotta végre a robbantást. Az izraeli rádióhoz érkezett egy másik telefonhívás: eszerint az Iszlám Dzsihád volt a merénylet szervezője.

Mahmúd Abbász palesztin elnök nyilatkozatban ítélte el "terrorista támadást", és a nemzetközi közösség beavatkozását kérte annak megakadályozásához, hogy be romoljon tovább a helyzet a térségben. Abbász szerint a merénylet árt a palesztin nemzeti egységnek és a palesztin nép érdekeinek. A kormányzó Hamász radikális palesztin szervezet az "izraeli agresszió közvetlen következményének" nevezte az öngyilkos merényletet.

A merénylet két órával előzte meg az új izraeli parlament beiktatásának ceremóniáját. Ez volt az első öngyilkos merénylet azóta, hogy a Hamász két és fél héttel ezelőtt átvette a palesztin területek kormányzását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!