Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Melegházasságokat kötöttek Csehországban

Vágólapra másolva!
Az első csehországi hivatalos homoszexuális kapcsolatot két férfi és egy női páros kötötte meg, miután szombaton életbe lépett az egyneműek kapcsolatát hivatalosan elismerő törvény. A közjegyzők előtt már most is több tucatnyi kérvény van a regisztrált partnerkapcsolat megkötésére.
Vágólapra másolva!

Megkötötték szombaton az első melegházasságokat Csehországban, miután életbe lépett a. A jogszabály érvényességének első napján hat személy - két férfi és egy női páros - mondta ki a boldogító igent a közjegyzők előtt, s kapcsolatuk ezáltal "regisztrált partnerséggé" alakult át.

A törvény szerint az egynemű, hivatalosan együtt élő partnerek viszonyát ezentúl a személyi okmányokba is bejegyezik. A partnerek betegség esetén olyan információkra jogosultak a másikról, mint a házastársak, s lehetőségük lesz egymás után örökölni is. Kötelességük a másikról gondoskodni, de a törvény szerint gyermeket nem fogadhatnak örökbe.

A történelmileg első csehországi hivatalos homoszexuális kapcsolatot az észak-morvaországi Ostravában kötötte meg szombaton Karel és Josef, akik hét éve élnek együtt. "Nyugodtak és boldogok vagyunk" - mondta újságíróknak ebből az alkalomból Josef. "Sikerült közösen szert tennünk némi vagyonra. Most biztosak lehetünk abban, hogyha valamelyikünknek valami baja történik, akkor az a partnerre marad" - tette hozzá Karel.

Az egyneműek partnerkapcsolatának törvényesítését az egyházak és a kereszténydemokrata politikusok élesen bírálták és határozottan elutasították. A legfőbb érv az volt, hogy egy ilyen kapcsolat törvényesítése gyengítheti a hagyományos családot. A törvényt egy felmérés szerint a cseh lakosság mintegy kétharmada támogatja, míg harminc százaléka ellenzi.

A sokat vitatott jogszabályt, amelyet Václav Klaus államfő is megvétózott, négy elutasítás után az ötödik nekifutásra fogadta el a cseh parlament, felülbírálva Klaus véleményét is. A közjegyzők előtt már most is több tucatnyi kérvény van a regisztrált partnerkapcsolat megkötésére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről