Az ENSZ BT elítélte a koreai atomrobbantást

Vágólapra másolva!
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának hétfői rendkívüli ülésén a tagok elítélték az Észak-Koreáben végrehajtott hétfői kísérleti atomrobbantást. A BT az atomprogramjáról zajló tárgyalások újrakezdésére szólította fel Phenjant. Észak-Korea szerint minden ENSZ-határozat haszontalan, a koreai vezetés gratulációt vár a világszervezettől.
Vágólapra másolva!

Észak-Korea sikeres föld alatti kísérleti atomrobbantást hajtott végre - közölte hétfőn a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség. A kísérletről készült jelentés szerint a végrehajtás során nem szivárgott ki sugárzó anyag. Az atomrobbantást a dokumentumban mint "történelmi esemény"-t értékelik, amely "örömmel tölti el" az észak-koreai hadsereget és a népet. A nemzeti hírügynökség szerint a nukleáris kísérlet hozzájárul a béke és stabilitás megőrzéséhez a koreai félszigeten és a térségben.

A dél-koreai Yonhap hírügynökség védelmi illetékesektől származó értesülése szerint a tesztet helyi idő szerint nem sokkal fél tizenegy után - közép-európai idő szerint hajnali fél négy után - hajtották végre a Kildzsu város közelében, az ország északkeleti részén.

A dél-koreai földtani megfigyelő központ tudatta, hogy a Richter-skálán mért 3,6 fokozatú rengést észlelt az észak-koreai kísérlet bejelentett időpontjában. A központ kizárta, hogy a földmozgás természetes eredetű lett volna. A geológiai kutatóintézet mérése szerint 550 tonna hagyományos TNT robbanóanyag erejének felelt meg a kísérletben felrobbantott atomeszköz detonációja.

A phenjani külügyminisztérium kedden jelentette be, hogy kísérleti atomrobbantásra készül, de nem közölte előre ennek tervezett időpontját. A bejelentés világszerte aggodalmat váltott ki, az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken hivatalos, de nem kényszerítő erejű nyilatkozatban felszólította Észak-Koreát, hogy tegyen le a tervezett kísérleti atomrobbantásról.

Készültségben a dél-koreai haderő

A dél-koreai elnök, Ro Mu Hjon a kísréleti robbantás hírére azonnal sürgős tanácskozásra hívta a szöuli kormány illetékes minisztereit. Az észak-koreai kísérleti atomrobbantás hírére egyúttal riadókészültségbe helyezték hétfőn valamennyi dél-koreai haderőt - jelentette be az ország vezérkari főnöke. Dél-Korea "kemény választ" fog adni az Észak-Korea által állítólag végrehajtott kísérleti atomrobbantásra - jelentette ki hétfőn Szöulban a dél-koreai elnök szóvivője. Kína szintén megerősítette és elítélte hétfőn az észak-koreai nukleáris kísérletet.

A Fehér Ház is elítélte az észak-koreai nukleáris kísérletet és az ENSZ Biztonsági Tanácsának azonnali közbelépését sürgette. Az amerikai elnöki szóvivő "provokációnak" minősítette a kísérleti atomrobbantást. Az Egyesült Államok mellett bírálta az észak-koreai lépést több más állam (többek között Kína, Oroszország, Nagy-Britannia, Spanyolország) vezetése.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának hétfő délutáni rendkívüli ülésén elítélte a koreai kísérleti atomrobbantást. Osima Kendzo, Japán ENSZ-nagykövete közölte: a testület felszólította Phenjant, hogy térjen vissza a fegyverprogramjáról kezdett hathatalmi tárgyalásokhoz. A BT mihamarabb megvitatja azt, hogy milyen válaszlépést adjon a kísérleti atomrobbantásra, amelyet veszélyesnek tart a nemzetközi békére és biztonságra nézve.

Pak Dzsil Jon észak-koreai ENSZ-nagykövet a BT bírálatára reagálva annyit mondott: Phenjan szerint az ENSZ-nek gratulálnia kellene a kísérleti atomrobbantásért, ahelyett hogy "haszontalan" határozatokat hoz.

MTI/[origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről