Nyakunkon a terrorgeneráció a brit kémfőnök szerint

Vágólapra másolva!
Egy egész generáción keresztül tart majd a terrorfenyegetettség - festett borús képet a brit helyzetről az MI5 vezetője csütörtökön. Eliza Menningham-Buller szerint 200 olyan szervezetről és több mint 1600 olyan emberről vannak információik a brit titkosszolgálatoknak, amelyek/akik terrortámadásra  készülhetnek. Az MI5 jelenleg 30 olyan összeesküvést vizsgál, amelyeket konkrét fenyegetésnek ítélnek.
Vágólapra másolva!

Összesen harminc terrorista összeesküvésről tud és 1600 embert tart figyelemmel terrorista tevékenység miatt az MI5. Eliza Menningham-Buller, a brit titkosszolgálat vezetője szerint a terrorista fenyegetés már most is súlyos, és egyre súlyosabb lesz. "Egyre több ember vált passzív támogatásról aktív terrorista tevékenységre, akiket ismerőseik vagy családtagjaik győznek meg erről, esetleg helyben vagy a tengerentúlon szervezett kiképzéseken radikalizálják őket... Tizenéves fiatalokat nevelnek arra, hogy öngyilkos merénylők legyenek" - idzéte a Times a nyilvánosság előtt ritkán megszólaló kémfőnököt.

Menningham-Buller szerint különösen aggasztó mértékben nő az aktivizálódók száma a tavaly július 7-i londoni robbantások óta. Ráadásul főleg fiatalokat rántanak be a szélsőségesek, akik ijesztően hamar fejezhetik be terrorista pályafutásukat polgártársaik életét kioltó tömeggyilkosságok alkalmával, vagy vesztik életüket öngyilkos merényletben, esetleg egy távoli hadszíntéren. Szerinte az al-Kaida toborzóbázisát elsősorban a családjukat a tengerentúlon meglátogató, brit születésű pakisztáni fiatalok jelentik.

A titkosszolgálati vezető szerint egy egész generáción keresztül tart majd a jelenlegi terrorista fenyegetés, és az MI5 még gyors fejlesztése (2001. szeptember 11. óta közel másfélszeresére bővítették a szervezetet, jelenleg körülbelül 2800-an vannak) ellenére sem lesz képes kivizsgálni az általa gyanúsnak tekintett tevékenységeket.

A terrorista tevékenységgel vádolt Dhiren Barot ítéletéhez időzített, kisszámú hallgatóság jelenlétében előadott beszédében a brit kémfőnök figyelmeztetett, hogy egyre kifinomultabb módszerekkel dolgoznak a terroristák. Szerinte a jövőben vegyi, biológiai, radioaktív, sőt egyenesen nukleáris technológiával végrehajtott támadásokra is lehet majd számítani.

Az MI5 feje közölte, jelenleg 30 első fokú fenyegetést jelentő terrorista összeesküvésről tud szervezete, ami jelentős növekedés az idén augusztusi 24-hez képest, ezenkívül több mint kétszáz olyan szervezetről vannak információik, amelyek részt vettek terrortámadások megszervezésében vagy kivitelezésében.

Ezek a szervezetek gyakran ápolnak kapcsolatot a pakisztáni al-Kaidával, és a világméretű terrorszervezet ezeken a kapcsolatokon keresztül "ad iránymutatást és kiképzést nagyrészt itteni brit közkatonáinak, egyre kiterjedtebb és nagyobb mértékben".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről