Kolozsváron tüntettek a kizárt magyarok mellett

Vágólapra másolva!
Megkezdődött Kolozsváron az a tüntetés, amellyel a Babes-Bolyai Tudományegyetem két magyar oktatójának kizárása ellen tiltakoznak. A csaknem félezer demonstráló a városközpontban gyűlt össze, szabad nyelvhasználatot és magyar egyetemet követelve.
Vágólapra másolva!

Csütörtök délután megkezdődött Kolozsvár központjában az a tüntetés, amelyen a résztvevők a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) két adjunktusának kizárása ellen tiltakoznak. Rendőrségi források és a helyszínen tartózkodó újságírók szerint négyszáz-ötszázan gyűltek össze, többnyire fiatalok.

A kolozsvári Farkas utcában, a református templom és a Szent György-szobor előtt szervezett tiltakozás résztvevőinél olyan feliratú táblák olvashatók, mint "Követeljük a nyelvhasználatunk szabadságát!", "Magyar egyetemet az adóinkból", "Bocsan rektor mondjon le!", "Elég a megfélemlítésből!".

A kolozsvári egyetemről hétfőn zártak ki két magyar származású oktatót, Hantz Pétert és Kovács Lehelt felforgatás és románellenes hangulatkeltésre hivatkozva, amiért magyar nyelvű feliratokat helyeztek el az egyetemen. A tanárok az ellen tiltakoztak, hogy a kormányzat ígéretei ellenére máig nem jöttek létre az önálló magyar nyelvű karok, az egyetemen nincsenek magyar nyelvű feliratok, a rektorok arcképcsarnokában pedig nem kaphatnak helyet a magyar rektorok emlékplakettjei.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről