Leállította a palesztin segélyezést az EU

Vágólapra másolva!
Leállította a Hamász irányítása alatt álló palesztin kormánynak szánt segélyek kifizetését az Európai Unió, mert nem hajlandó elítélni az erőszakot és elismerni Izrael államot. Az uniós lépést a Hamász a palesztin nép kollektív megbüntetésének tartja.
Vágólapra másolva!

Mostantól nem engedélyezi az EU a Palesztin Hatóságnak szánt kifizetéseket - közölte egy neve elhallgatását kérő uniós tisztviselő pénteken Brüsszelben. Az EU azért döntött így, mert a kormányzó Hamász nem ismeri el Izraelt és nem hagy fel az erőszakkal. Az uniós pénzek folyósításának leállítása a palesztin népet sújtó kollektív büntetéssel ér fel - közölte pénteken Gázában a Hamász szóvivője. Musír al-Maszri, a radikális mozgalom parlamenti frakciójának vezetője elmondta, hogy felszólítják az uniót, ne fogadjon el ilyen döntést, mert az a palesztin nép kollektív büntetéseként értékelhető, amiért a választásokon gyakorolta demokratikus jogait.

Közben egy jeruzsálemi lap szerint a Hamász hivatalos tűzszünetet javasolt Izraelnek. Az Egyiptom közvetítésével eljuttatott indítványt a napilap szerint elutasították izraeli politikai és katonai vezetők. Szerintük a nagy nemzetközi nyomás alá került Hamász időnyerésre játszik, hogy megerősödjön egy jövőbeni konfrontáció idejére.

Szintén pénteken a kormányra került radikális mozgalom egyik illetékese kiszivárogtatta, hogy a Hamász elképzelhetőnek tartja a két állam - egy palesztin és egy zsidó - koncepcióját, és az erről szóló javaslatot még pénteken a palesztin elnök elé tárja.

Iszmáil Haníje palesztin kormányfő cáfolta külügyminisztere közlését, miszerint a Hamász hajlandó elfogadni egy izraeli és egy palesztin állam egymás mellett létezését, s adott esetben népszavazást tartanak Izrael elismeréséről. Mahmúd Zahar palesztin külügyminiszter a londoni The Times pénteki számában megjelent interjúban nyilatkozott arról, hogy a Hamász által alakított kormány fontolóra veszi a tárgyalásokat a nemzetközi közösséggel Izrael és a palesztin állam együttélésének lehetőségéről. Ugyanakkor figyelmeztetett: Izraelnek és a nemzetközi tárgyalópartnereknek "nyújtaniuk kell valamit" cserébe az elismerésért.

A gázai övezetbeli Hán-Júniszban tartózkodó Haníje meghökkenve értesült arról, amiről Zahar beszélt az interjúban, s közölte, nem tud arról, hogy a Hamász változtatást tervezne radikális politikai platformján. Elmondta, hogy valóban találkozik Abbásszal, és számos témáról tárgyal vele, de leszögezte: "semmi nem változott a politikai álláspontban". A kormányfő álláspontját erősítette meg helyettese, Naszeredin as-Ser is.

Simon Peresz a francia Europe 1 rádióban azt mondta, egyelőre semmi esély a Hamásszal való tárgyalásokra. Ami az Európai Uniónak a Palesztin Hatóság részére nyújtott - péntektől ideiglenesen felfüggesztett -támogatását illeti, Peresz elmondta, hogy "segíteni kell a palesztin népet, de nem egy terrorista kormányt, két különböző dologról van szó". A Nobel-békedíjas volt külügyminiszter elmondta azt is, hogy a palesztinokkal szembeni egyoldalú lépéseket az új izraeli kormány csak a legvégső esetben teszi meg: először kétoldalú tárgyalásokat javasolnak, és ha egy éven belül semmi nem történik, akkor Izrael a nemzetek közösségéhez fordul, hogy meghatározzák állandó határait. Az egyoldalú lépések csak azután következnek, ha az előző két elképzelés kudarcot vall - mondta Peresz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről