Tálib tábort támadtak a koalíciós erők Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Feltételezett tálib tábort bombáztak az Egyesült Államok vezette koalíciós erők Dél-Afganisztánban, Laskargáh térségében; a közelben heves tűzharc bontakozott ki rendőrök és tálib felkelők között, az akciókban nyolc tálib fegyveres éltetét vesztette a - közölték kedden afgán illetékesek.
Vágólapra másolva!

A harci gépek hétfő este két rakétát lőttek ki és ledobtak egy bombát a Hilmend tartomány központjához, Laskargáhhoz tartozó körzetben a feltételezett tálib táborra. Három feltételezett tálib fegyveres meghalt a légi csapásban - állt egy katonai közleményben.

A közelben, a lázadók egyik fellegvárának számító kandahári Miana Sien körzetben mintegy ötven tálib harcos szintén hétfő este megrohamozott egy rendőrségi ellenőrzőpontot. A kibontakozó és elhúzódó tűzharcban öt tálib és egy rendőr meghalt - közölték helyi rendőrségi források.

Afganisztánba látogatott kedden Antonio Alonso spanyol védelmi miniszter, és - néhány nappal a miniszterelnök-helyettes hasonló kijelentése után - az ENSZ-mandátum alatt ott állomásozó spanyol katonák számának növelését helyezte kilátásba.

Mintegy 450 spanyol katona van Nyugat-Afganisztánban, kórházak és iskolák építésében vesznek részt. A miniszter szerint a spanyol egységek biztonsága érdekében erősítésre van szükség. A külföldre küldött csapatok létszámának növeléséhez parlamenti jóváhagyás szükséges.

A NATO az afganisztáni veszteségek növekedésével számol, ahogy a szervezet kiterjeszti békefenntartó misszióját a nyugati térségekbe. A NATO főtitkára kedden figyelmeztette a szervezet tagországainak kormányait, hogy fel kell készíteniük erre a közvéleményt. "Ez egy veszélyes küldetés, de a NATO nem engedheti meg magának, hogy kudarcot valljon" - mondta Jaap de Hoop Scheffer brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Előző nap jelentette be a szövetség katonai főparancsnoka, hogy elkezdődött a brit, kanadai és holland csapatok telepítése az ázsiai ország három déli tartományába, Kandahárba, Hilmendbe és Uruzgánba. A NATO vezette afganisztáni biztonsági erő, az ISAF eredetileg csak Kabulban és közvetlen környékén működött, de 2003 vége óta fokozatosan kiterjesztette mandátumát az ország északi, majd nyugati körzeteire is. A déli régió feletti ellenőrzés átvétele minőségi változást jelent a békefenntartó misszió tevékenységében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről