Leállította a NAÜ több iráni programját

Vágólapra másolva!
Több, Iránnak nyújtott technikai támogatóporgramját is felfüggesztette a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. A szervezet a tavaly decemberi ENSZ-határozat értelmében döntött így. A programokat egyenként felülvizsgálják, és amelyikről úgy találják, hogy segítheti a nukleáris fegyver létrehozását célzó iráni erőfeszítéseket, azokat végképp törlik.
Vágólapra másolva!

Felfüggesztette egyes Iránnak nyújtott technikai támogatóprogramjait a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ). A döntést az ENSZ Biztonsági Tanácsának tavaly decemberi, Irán ellen szankciókat tartalmazó határozata alapján hozták. A programokat pár napja, ideiglenesen fagyasztotta be a NAÜ titkársága, véglegesen a kormányzótanács dönt róluk.

A titkárság kidolgozta azt az előzetes listát, amely a folytathatónak ítélt programokat tartalmazza, és most fejezi be azoknak a programoknak az értékelését, amelyekről nehezebb megállapítani az összeférhetetlenséget. Munkájuk végeztével javasolni fogják a kormányzótanácsnak a nem békés célú nukleáris célokat is szolgálható programok végleges leállítását. A megállapításokat a jövő hónapban terjesztik a 35 tagú kormányzótanács elé, amely várhatóan márciusban dönt az ügyben.

Azt nem közölték, hogy pontosan hány és milyen jellegű programról van szó. Egy neve elhallgatását kérő diplomata szerint a Biztonsági Tanács határozata által egyértelműen tiltott, az urándúsításhoz, a hasadóanyag újrafeldolgozásához és a nehézvíz előállításához is felhasználható programokat állították le.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség húsz támogatási programot működtet Iránban, további több mint negyven pedig egyfajta "regionális" csomag, amely Iránt és a szomszédos országokat is érinti. A kormányzótanácsban azonban nézeteltérés van arról, hogy hány programot kellene felfüggeszteni. Az USA és közelebbi szövetségesei a programok jó részét felfüggesztenék, míg mások kevesebb felfüggesztéssel remélik kompromisszumra bírni Iránt. A NAÜ egyes diplomatái az Egyesült Államok győzelmeként értékelték, hogy a szervezet felfüggesztett egyes projekteket, még mielőtt a kormányzótanács döntött volna.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa tavaly december 23-án fogadott el határozatot az Irán elleni szankciókról. Ebben megtiltják az ENSZ-tagállamoknak, hogy olyan sugárzó anyagokkal és technológiákkal lássák el Teheránt, amelyek elősegíthetik az iráni atom- és rakétaprogram fejlesztését, felhasználhatók urán dúsítására és feldolgozására, illetve nehézvíz előállítására, és atomfegyverek célba juttatására alkalmas rendszerek gyártására.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről