Irán kitiltotta a NAÜ-ellenőrök egy részét

Vágólapra másolva!
Irán megtiltotta az ország területére való belépést a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) listáján szereplő ellenőrök egy részének, megtorlásul az ENSZ Biztonsági Tanácsa által az országra kirótt szankciókért.
Vágólapra másolva!

Vezető iráni tisztségviselők hétfői teheráni bejelentése szerint a tilalom 38 személyt érint, míg a listán szereplő többi ellenőrnek továbbra is engedélyezik a belépést az iráni atomipari létesítményekbe. Egyelőre nem tudni, hogy a listán szereplő lehetséges nukleáris ellenőrök mekkora hányadát, illetve milyen állampolgárságú személyeket érint a beutazási tilalom.

Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter hétfő este Teherán hangoztatta: az atomenergia-ügynökséggel kötött megállapodás lehetővé teszi Irán számára, hogy megválogassa, kiket enged be a NAÜ listáján szereplő ellenőrök közül.

A miniszter nem árulta el, hogy milyen kritériumok alapján válogattak a lehetséges ellenőrök között, csak azt hangoztatta, hogy a lépés teljesen törvényes, és összhangban van az ügynökség előírásaival. "A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőrök hosszú névsorát terjeszti a tagállamok elé, s az országok jogosultak visszautasítani a listán szereplők némelyikét" - mondta.

Aláeddin Borudzserdi, az iráni parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke korábban tagadta, hogy "nemzeti kritériumok alapján" állították volna össze az Iránban nemkívánatos ellenőrök listáját. Közismert ugyanakkor, hogy Teheránnak rendszerint az amerikai ellenőrökkel szemben van kifogása.

A listát egy teheráni különbizottság állította össze, amelyet az Irán elleni büntetőintézkedéseket elrendelő, 1737-es számú BT-határozat december 23-i elfogadása után hívtak életre. Borudzserdi szerint ez az első lépés azoknak az intézkedéseknek a sorában, amelyek célja a NAÜ-vel folytatott együttműködés korlátozása.

Az iráni parlament december 27-én elfogadott egy törvényt, amely arra utasítja a kormányt, hogy korlátozza a NAÜ-vel folyó együttműködést a BT-határozat miatt.

A NAÜ ellenőrei rendszeresen látogatják az iráni nukleáris létesítményeket. Irán csatlakozott az atomsorompó-szerződéshez. Az ENSZ BT azért határozott el büntetőintézkedéseket Irán ellen, mert az nem volt hajlandó felfüggeszteni urándúsítást célzó munkálatait.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!