Madárpusztulást okoz a Napoli olajszennyezése

Vágólapra másolva!
A becslések szerint eddig hatszáz madár pusztult el a Nagy-Britannia déli partjai közelében balesetet szenvedett teherhajóról, a Napoliról a tengerbe került gázolajtól - közölte szerdán az RSPB brit királyi madárvédelmi társaság.
Vágólapra másolva!

Adataik szerint több mint ezer madár tollazata szennyeződött be az olajtól. Közülük több százat sikerült megmenteniük az önkénteseknek, mintegy hatszáz madár azonban elpusztult - fejtette ki a szervezet egyik szóvivője, aki szerint egyelőre még nem lehet végleges mérleget vonni, de a baleset akár katasztrofális következményekkel is járhat a part menti állatvilágra.

Az elhullott madarak legtöbbje lumma (Uria aalge). Ez a madár nagyon érzékeny az olajszennyezésre: ha egyszer olajos lett, tollazata elveszíti víztaszító tulajdonságát, és a madár nem tud táplálkozni.

A brit hajó az előző héten, a Kirill orkánban léket kapott. A brit parti őrség a mozgásképtelenné vált, 2323 konténerrel megrakott hajót a part menti sekély vízbe vontatta, és ott szándékosan zátonyra futtatta, nehogy teljes rakományával együtt elsüllyedjen a nyílt tengeren. A hajó azonban megdőlt, fedélzetéről kétszáz konténer, üzemanyagtartályaiból pedig kétszáz tonna gázolaj került a tengerbe.

A parti őrség szerint még legalább hét napig fog tartani, amíg a még a hajóban lévő több ezer tonna üzemanyagot kiszivattyúzzák és kisebb hajókon a partra szállítják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről