A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásAuriane Mallo-Breton-Eszter Muhari
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Kém lehetett az iráni nuklerális ügyi tárgyaló

Vágólapra másolva!
Névtelen forrásra hivatkozva arról számolt be egy iráni hírügynökség, hogy kémkedéssel gyanúsítják Hoszein Muszavian egykori nukleáris ügyi tárgyalót. A férfit nemrég vették őrizetbe állambiztonsági vád alapján, de hivatalos információ egyelőre nincs arról, pontosan mit követhetett el.
Vágólapra másolva!

Az iráni atomprogrammal kapcsolatos kémkedéssel gyanúsítják Teheránban Hoszein Muszavian egykori iráni nukleáris ügyi tárgyalót, akit a hét elején vettek őrizetbe nem részletezett állambiztonsági vád alapján - jelentette vasárnap a FARS félhivatalos iráni hírügynökség meg nem nevezett forrásra hivatkozva.

Az állambiztonsági vádat az IRNA hivatalos hírügynökség említette még szerdán. A FARS szerdán még úgy tudta, hogy "gazdasági tevékenysége" miatt vették őrizetbe a jelenleg kutatóintézetben dolgozó Hoszein Muszaviant, és elfogásának nem volt köze a jelenlegi iráni atomprogramhoz, illetve az azt övező diplomáciai válsághoz.

A most idézett forrás szerint viszont Muszavian ügyét a vád kényes volta miatt a forradalmi törvényszék ügyészsége vizsgálja, és a férfit jelenleg kihallgatják a hírszerzési minisztériumhoz tartozó Evin börtönben. "Egyelőre nem született döntés arról, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyeznék" - közölte a forrás.

Szaid Mortazavi teheráni ügyész szombaton már közölte, hogy Muszavian ellen a hírszerzési minisztérium folytat vizsgálatot, és hogy börtönben van. Muszavian 2005 tavaszáig a Haszan Rohani vezette iráni küldöttség szóvivőjeként fontos szerepet játszott a perzsa állam Nagy-Britanniával, Franciaországgal és Németországgal folytatott tárgyalásai során, amelyeken a három európai hatalom arra igyekezett rávenni Teheránt, hogy adja fel urándúsító tevékenységét. Tavaly decemberben Muszavian bírálta az új iráni tárgyalócsoport rendíthetetlen álláspontját, és rugalmasabb, óvatosabb, türelmesebb politikát szorgalmazott.

Muszaviant a 2005-ös elnökválasztáson Mahmúd Ahmadinezsáddal szemben alulmaradt Ali Akbar Hasemi Rafszandzsáni volt iráni államfő közeli szövetségeseként ismerik. Ahmadinezsád szerdán Kermán városban egy tömegrendezvényen kijelentette: "jottányit sem fog engedni az ország nukleáris technológiához való jogából".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!