Provokálják Busht az iraki pénzekkel a demokraták

Vágólapra másolva!
"Nincs többé biankó csekk a háborúkhoz" - üzente Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata elnöke George Bush amerikai elnöknek, miután a törvényhozás alsóháza csak július végéig tartó iraki állomásozásra elegendő pénzt szavazott meg a kormány számára. Bush közölte: megvétózza a törvényt, ha a szenátus esetleg jóváhagyná. Egy hét alatt ez a második alkalom, hogy Bush összecsap az őt az iraki háború miatt szorongató képviselőházzal.
Vágólapra másolva!

Ismét megmutatta karmait az amerikai képviselőház: olyan törvényjavaslatot fogadtak el csütörtök este, amely csak július végéig finanszírozná az iraki háborút, így a csapatok kivonására kényszeríthetné George Bush amerikai elnököt. A demokrata többségű alsóház 42,8 milliárd dollárt (7900 milliárd forint) hagyott jóvá, és a további finanszírozást attól tenné függővé, hogy az elnök "tud-e haladásról beszámolni" júliusban. A pénz második, 52,8 milliárd dolláros része is csak szeptember 30-ig lenne azonban elegendő.

"Az elnök nem kap többé kitöltetlen csekkeket a háborúkhoz" - mondta Nancy Pelosi demokrata házelnök, aki az éles hangú vita során közölte: Bush kényszerítette őket arra, hogy ilyen részleges költségvetést fogadjanak el. Az elnök az új demokrata többségű kongresszus megalakulása, január 4-e előtt "hozzá volt szokva ahhoz, hogy szabad kezet kapott Irak ügyében; azok az idők véget értek" - fogalmazott.

Bush elnök előre közölte, hogy megvétóz minden olyan költségvetési javaslatot, amely csak nyárig biztosítaná a hadműveletek folytatását. Az elnök azonban némi rugalmasságot is mutatott, jelezte, hogy hajlandó volna aláírni egy olyan tervezetet, amely az iraki kormány által teljesítendő feltételekhez kötné a háborús finanszírozást.

A képviselőháznak ez a második elfogadott hadi költségvetési tervezete. Az előzőt Bush egy hete vétózta meg, mert abba, demokrata nyomásra az iraki csapatkivonás kötelező menetrendje is belekerült. Elemzők szerint a képviselőház által csütörtökön elfogadott törvényjavaslat nemcsak Bush, hanem a szenátusi demokraták ellenállását is kiváltja majd.

[origo]/(MTI)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!