Vágólapra másolva!
XVI. Benedek pápa szombaton délelőtt a Vatikánban magánkihallgatáson fogadta George Bush amerikai elnököt és feleségét. Az elnök később nemzetközi kérdésekről tartott sajtótájékoztatót, itt jelentette ki:  nem lehet tovább halogatni a Koszovó státusáról folyó tárgyalásokat. Délután ugyanakkor több nagyszabású Amerika- és háborúellenes tüntetésre készülnek fiatalok Rómában.
Vágólapra másolva!

Bush, aki pénteken este érkezett Rómába, a pápai audiencia előtt Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnökkel tárgyalt az államfői Quirinale-palotában.

A vatikánvárosi apostoli palotában megtartott pápai találkozó elején, még az újságírók és fotósok előtt a katolikus egyházfő gratulált Bushnak a heiligendammi G8-csúcs "sikeréhez" és külön méltatta az Afrikának nyújtandó segélyekkel és az AIDS elleni küzdelemmel kapcsolatos kezdeményezéseket.

Ezt követően XVI. Benedek és az amerikai elnök több mint 30 perces magánbeszélgetésre vonult vissza a pápai könyvtárba. Az audiencia végére bebocsátást nyert Laura Bush, az elnök felesége is.

A Vatikán előzetes közleménye szerint a találkozó napirendjén a Közel-Kelet, az iráni helyzet, valamint "a világ népeit érintő nagy etikai és szociális kérdések" szerepeltek, de Bush megemlítette a kubai és a libanoni helyzetet, valamint a kínai vallási szabadságjogok kérdését is.

George Bush és XVI. Benedek pápa most először találkoztak egymással. Az amerikai elnök látogatását rendkívüli biztonsági intézkedések övezik, miután az olasz fővárosban a kora délutáni órákban több nagyszabású Amerika- és háborúellenes tüntetés készül. A megmozdulásokra reggel óta érkeznek a résztvevők az ország minden tájáról. Vatikánváros központját, a Szent Péter teret is teljesen lezárták a forgalom és a gyalogosok elől jóval Bush érkezése előtt.

Dönteni kell Koszovóról

Bush délután az olasz kormányfővel, Romano Prodival közösen tartott sajtótájékoztatóján nemzetközi kérdésekre tért ki, többek között kijelentette: nem lehet tovább halogatni a Koszovó státusáról folyó tárgyalásokat. Eljött az idő, hogy életbe lépjen az albán többségű szerb tartomány nemzetközi ellenőrzés alatti függetlenségét célzó Ahtisaari-terv - mondta.

Az amerikai elnök továbbá felszólította Szíriát, hogy hagyjon fel a libanoni kormány elleni folyamatos aknamunkával. Egyúttal köszönetet mondott a római kormánynak az afganisztáni és libanoni válság rendezésében való közreműködéséért, amire Prodi megjegyezte: még nagyon sok közös erőfeszítésre van szükség a Közel-Keleten.

Gyalogolnia kellett Bushnak

Bár a tüntetők is szeretnék megzavarni az elnök programját, ezt a saját autója tette meg vele. Technikai akadályok hátráltatták ugyanis délben Bush római programját, amelynek következtében az amerikai elnök gyalogolni volt kénytelen a főkaputól hazája nagykövetségének épületéig.

Először az elnöki limuzin motorhibája miatt volt kénytelen megállni a konvoj. Busht azonnal átültették egy másik limuzinba, a nagykövetséghez való megérkezéskor azonban kiderült, hogy a gépkocsi túlságosan nagy ahhoz, hogy beférjen a külképviselet főkapuján. Így Bush gyalog ment be a komplexumba, ahol a Szent Egyed katolikus közösség képviselőivel találkozik.

E találkozót eredetileg Trastevere óvárosban tervezték, végül azonban az amerikai és olasz biztonsági illetékesek úgy döntöttek, hogy nem lehet garantálni az amerikai elnök biztonságát a kerület szűk, girbe-gurba utcáin, ahová a páncélozott járművek nem fértek volna be.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!