Függetlenségi láncreakciótól fél Moszkva

Vágólapra másolva!
Láncreakciót válthat ki Moszkva szerint, ha Koszovó egyoldalúan bejelenti függetlenségét decemberben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint ez destabilizálná Európát, így Moszkva ellenzi ezt a lépést. Úgy tűnik, a függetlenség szót már az Európai Unió tárgyalója is szeretné feledtetni a szerb és koszovói albán tárgyalókkal. Az Egyesült Államok azonban jelezte: ha december 10-ig nem lesz megállapodás, elismeri Koszovó elszakadását Szerbiától, akár akarja Belgrád, akár nem.
Vágólapra másolva!

"Láncreakciót válthat ki Koszovó függetlenségének egyoldalú bejelentése" - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Oroszország szerint egy ilyen lépés destabilizálná Európát, ezért Moszkva ellenzi. Az orosz diplomácia korábban többször is jelezte, hogy semmilyen Szerbiának nem tetsző megállapodást nem támogatnak. Belgrád pedig ellenzi Koszovó függetlenségét.

Lavrov szerint Koszovó sem eshet más megítélés alá, mint más szakadár térségek, például az orosz határon fekvő grúz Abházia és Dél-Oszétia. Lavrov ezt azután mondta, hogy Bernard Kouchner francia külügyminiszterrel tárgyalt kedden. Kouchner reményének adott hangot, hogy sikerül valamilyen konszenzusra jutnia Szerbiának a koszovói albánokkal, mert "a tárgyalásokat nem lehet a végtelenségig folytatni". Az Egyesült Államok korábban jelezte: ha december 10-ig nincs megállapodás, elismeri Koszovó függetlenségét.

Lavrov azonban azt mondta, Oroszország ellenzi a mesterséges határidőket. "Ha valaki folyton olyan értelemben beszél, hogy a függetlenség elkerülhetetlen, akkor a koszovói albánokat semmi sem motiválja majd, hogy tárgyaljanak" - mondta az orosz külügyminiszter. Hozzátette, Moszkva nézőpontjából december 10. nem határidő, hanem az a nap, amikor Koszovó státusának kérdése ismét visszakerül az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé.

Koszovó státusáról kedden Londonban tárgyalt az Európai Unió közvetítője a szerbekkel, szerdán pedig a koszovói albánok kerülnek sorra. Wolfgang Ischinger EU küldött egy lapinterjúban úgy nyilatkozott, hogy a szerbeknek és a koszovói albánoknak nem kellene a függetlenség szót használniuk. A The Independent szerint ez azt jelzi, hogy már az EU sem támogatja egyöntetűen a tartomány teljes függetlenségét. "A függetlenség kérdését nyitva hagynám, inkább nemzetközileg felügyelt státusról beszélnék" - mondta Ischinger.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!