A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Lefújta Németh a találkozót a szlovákokkal

Vágólapra másolva!
Egyre jobban megterheli a szlovák-magyar viszonyt, hogy a pozsonyi parlament olyan határozatot fogadott el, amely szerint érinthetlenek a Benes-dekrétumok. A magyar parlament külügyi bizottsága lemondott egy keddi találkozót a szlovák képviselőkkel, korábban pedig Sólyom László és Gyurcsány Ferenc is tiltakozott. Ján Slota, a korábban magyarellenes megnyilatkozásairól elhíresült szlovák pártelnök kikérte magának, hogy szélsőségesnek nevezték magyar politikusok.
Vágólapra másolva!

A parlament külügyi bizottságának elnöke, Németh Zsolt (Fidesz) lemondta a szlovák külügyi bizottsággal keddre tervezett közös testületi ülést a Szlovák Nemzeti Tanács Benes-dekrétumokkal kapcsolatos döntése miatt. Németh Zsolt szombati sajtótájékoztatóján közölte, hogy a bizottsági ülés lemondásával szeretnének tiltakozni a döntés ellen, a szlovák külügyi bizottság ugyanis különös felelősséget visel az ügyben, hiszen a szöveg véglegesítésében kiemelt szerepet játszott.

Németh Zsolt azt mondta: a Fidesz támogatja a magyar kormányt abban, hogy határozottan lépjen fel a kétoldalú és a nemzetközi fórumokon a Szlovák Nemzeti Tanács döntése ellen, és készen állnak az egyeztetésre, valamint bármilyen közös stratégia kialakítására.

A szlovák parlament csütörtökön hozott olyan határozatot, amely szerint a Benes-dekrétumok érinthetetlenek, igaz, egyúttal elutasították a kollektív bűnösség elvét. Az 1945-ben kiadott dokumentumok kollektív bűnösséggel vádolták a csehszlovákiai német és magyar kisebbséget, megfosztották őket állampolgárságuktól és ezek alapján került sor a magyar-szlovák lakosságcserére is.

A szlovák határozat miatt tiltakozott a magyar miniszterelnök és az államfő is. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szlovák kollégájával, Robert Ficóval pénteken folytatott telefonbeszélgetése során jelezte, hogy a magyar kormány az Európai Unió és a jószomszédi kapcsolatok elveivel ellentétesnek tartja a szlovák parlament határozatát.

Sólyom László köztársasági elnök pénteken elfogadhatatlannak és érthetetlennek nevezte és visszautasította a határozatot. Sólyom a Visegrádi Négyek (V4) keszthelyi csúcstalálkozóján azt mondta, hogy a "pozsonyi parlamenti döntés semmiképpen nem szolgálja a magyar-szlovák kapcsolatok fejlődését". Sólyom a kérdésről a tervezettnél jóval hosszabb, mintegy egyórás megbeszélést folytatott Ivan Gasparovice szlovák köztársasági elnökkel.

Slota kikéri magának

Ján Slota, a szlovák kormánykoalícióban részt vevő Szlovák Nemzeti Párt elnöke feldühödött az Magyar Koalíció Pártja (MKP) elnökének egy kijelentésén. Csáky Pál, az ellenzéki MKP vezetője "szélsőségesnek, idegengyűlölőnek és fajgyűlölőnek" nevezte őt egy korábbi, az Európai Parlamentnek küldött levelében.

A magyarellenes kijelentéseiről híres szlovák politikus a SITA hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette: "Határozottan kikérem magamnak, hogy a Horthy-rendszer ivadékának minősíthető ember ezen a hangon szóljon a pártunkról." Slota jelezte, hogy a szlovák hatóságoknál megfelelő lépéseket készül tenni Csáky ellen.

Az MKP elnöke szeptember 10-én megküldte Jean Marie Cavadnak, az Európai Parlament emberjogi bizottsága elnökének a Slota pártja által jegyzett szlovák parlamenti határozattervezetet, amelyben a Benes-dekrétumok érinthetetlenségének kimondását kezdeményezték. Ekkor még csak tervezet volt a mostanra szentesített határozat.

Csáky a dokumentumhoz mellékelte pártja magyar-szlovák megbékélési nyilatkozatát, valamint a magyar Országgyűlés frakcióinak ezzel azonosuló öt párti nyilatkozatát is. A dokumentumokhoz csatolt kísérőlevélben Csáky ecsetelte a magyar és a szlovák politika ellentétes irányú törekvéseit.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!