A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Hazatelepítenék a pakisztáni afgán menekülteket

Vágólapra másolva!
Az iszlámábádi vezetés és a NATO egyetért abban, hogy a Pakisztánban élő 3 millió afgán menekült biztonsági kockázatokat jelent, s szükség lenne az érintettek hazatelepítésére - ez derült ki azon a tárgyaláson, amelyet Saukat Azíz pakisztáni miniszterelnök folytatott kedden Brüsszelben a NATO vezetőivel.
Vágólapra másolva!

Pakisztán és a NATO szeretné hazatelepíteni a pakisztáni afgán menekülteket. A megbeszélések középpontjában a pakisztáni afgán menekülttáborok bezárásának kérdése állt: szakértők szerint ugyanis ezek a táborok toborzóhelyként szolgálnak az afgán szélsőségesek számára. Ugyanakkor egy magát megnevezni nem kívánó NATO-illetékes szerint a bezárásról, a menekültek hazatéréséről Pakisztánnak, Afganisztánnak és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának kellene majd alaposan egyeztetnie, a megfelelő menetrendet kidolgoznia, hiszen az nem megoldás, ha hárommillió embert egyszerűen átküldenek a határon, a megfelelő életfeltételek biztosítása nélkül. Ráadásul - mint mások rámutattak - a menekülttáborok számos lakója már eleve Pakisztánban született, s nem is akar visszatérni Afganisztánba. Így a hazatérés csak fokozatos és önkéntes lehet.

Saukat Azíz elmondta, hogy a pakisztáni kormány első lépésként két menekülttábor bezárását, pontosabban afgán területre való áthelyezését tervezi. Egyben kérte a nyugati államokat, hogy bírálatok helyett inkább segítsék Pakisztánt az afganisztáni határszakasz jobb ellenőrzésében, adjanak technikai eszközöket, illetve hírszerzési adatokat. Afganisztánban pedig indítsanak be egy új, a Marshall-tervhez hasonló újjáépítési akciót. Ezzel megszerezhetnék a lakosság támogatását, s egyben csökkenthetnék a helyi hadurak és a kábítószer-kereskedők befolyását.

Aziz biztosította a tárgyalópartnereit, hogy Pakisztán legfőbb külpolitikai célkitűzése Afganisztán stabilizálása, amit a NATO részéről elégedetten nyugtáztak. Kiszivárgott hírek szerint ugyanakkor több NATO-tagország is bírálta azokat a pakisztáni elképzeléseket, hogy a határszakasz egyes részeinek elaknásításával akadályoznák az illegális határátlépéseket, a tálibok átszivárgását Afganisztánba. Azíz egy belga lapnak adott interjújában azt nyilatkozta, hogy erről még nem született döntés.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!