Kínzott foglyokat az USA Pelosi szerint

Vágólapra másolva!
Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke George Bush elnök nyilatkozatának ellentmondva vasárnap kijelentette: az Egyesült Államok bűnös abban, hogy a terroristagyanús foglyokat kínozták. Az Egyesült Államok harmadik közjogi méltósága a Fox News hírcsatornának adott interjújában azt mondta: azok a különféle kegyetlen vallatási módszerek - amelyekről az amerikai sajtó a napokban azt írta, hogy a Bush-kormány 2005-ben titokban jóváhagyta alkalmazásukat - törvényileg tiltott kínzásnak minősülnek.
Vágólapra másolva!

Az amerikai képviselőház elnöke, Nancy Pelosi szerint az Egyesült Államok bűnös a terroristagyanús foglyok kínzásában. Ezzel nyíltan ellentmondott George Bush amerikai elnök pénteki nyilatkozatának, aki tagadta, hogy a Bush-kormány titokban jóváhagyott volna kegyetlen vallatási módszereket.

"Úgy vélem, hogy ezek (a módszerek) beleillenek a kínzás jogi kategóriájába (...) az elnök szerint nem" - jelentette ki Pelosi azzal kapcsolatban, hogy híradások szerint a terroristagyanús foglyokat brutális technikákkal, például pofozással, kis híján vízbe fullasztva vagy fagypont alatti hőmérsékleten tartva bírják szóra.

Nem kínzunk embereket

Bush elnök pénteken tagadta azt a sajtóértesülést, hogy az amerikai hatóságok kínozzák a terroristagyanús foglyokat. "Ez a kormány nem kínoz embereket (...) betartjuk az amerikai törvényeket és nemzetközi kötelezettségeinket" - mondta. Nem cáfolta viszont, hogy titkos külföldi börtönök léteznek, sőt kijelentette: "magasan képzett szakemberek kérdezik ki a szélsőségeseket és terroristákat".

Pelosi elmondta: ő sem láthatta az igazságügy-minisztérium titkos állásfoglalásait, amelyekben a The New York Times állítása szerint jóváhagyták azokat a vallatási módszereket, amelyek tilalmáról előzőleg határozatot fogadott el a kongresszus. A házelnök szerint Bush állításával szemben - aki azt mondta, hogy a foglyoktól az amerikaiak védelmét szolgáló hasznos információkhoz jutottak - az erőszakos vallatási módszerek nem vezetnek eredményre. "Az amerikai nép védelmét, mint első számú célt, a törvényes keretek között kell ellátnunk" - jelentette ki.

Rombolják Amerika tekintélyét

Pelosi hozzátette, ezek a vallatási módszerek rombolják Amerika nemzetközi hírnevét és csökkentik annak az együttműködésnek lehetőségét, amely révén éppen az amerikaiak védelméhez szükséges információkhoz lehetne jutni.

A Times vasárnapi szerkesztőségi cikkében egyenesen azzal vádolta meg a Bush-kormányzatot, hogy tudatosan félrevezette a kongresszust, az amerikai népet és a világot a kínzások ügyében. A lap szerint a CIA (Központi Hírszerző Ügynökség) a legszörnyűbb egyiptomi, szaúd-arábiai és egykori szovjet fogdákban alkalmazott embertelen technikákat másolta le.

Pelosi arról is beszélt az interjúban: a demokrata többségű kongresszus háborúellenes kezdeményezéseinek sorozatos kudarcai, az elnöki vétók ellenére bízik az iraki háború gyors lezárásában és abban, hogy 2008 végéig sikerül hazarendelni az Irakban állomásozó csapatok jelentős részét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről