Elbukta az örökkévalóságot Chávez

Vágólapra másolva!
Hajszál híján egész életére elnök maradhatott volna Hugo Chávez. A venezuelaiak többsége azonban elutasította az elnök hatalmát jelentős mértékben megerősítő alkotmánymódosításokat a vasárnapi népszavazáson.
Vágólapra másolva!

Elvesztette azt a népszavazást Hugo Chavez, amely alapján élete végéig lehetősége nyílott volna megtartani az elnöki posztot. A szavazók, kis többséggel ugyan, de elutasították a venezuelai elnök által kedvezményezett alkotmánymódosításokat. A venezuelaiak 51 százaléka mondott nemet a változtatásokra, míg 49 százalékuk támogatta - jelentette be a választási bizottság. Chávez célfotónak nevezte az eredményt, majd nyugalomra szólította fel követőit. A BBC szerint Chávez ellenzéke rendkívül elégedett, és azt reméli, ezzel vége lesz az elnök szocialista forradalmának.

Chávez összesen 33 módosítást szeretett volna jóváhagyatni a referendumon, a nemzetgyűlés pedig további 36-ot javasolt. Ezek között olyanok szerepelnek, hogy akárhányszor újra lehetne választani az elnököt, akinek mandátumát hatról hét évre emelnék, ráadásul ellenőrzést kapna a központi bank és az olajexportból származó magas jövedelmeknek köszönhetően felhalmozódott valuta- és devizatartalékok felett, átalakítanák a területi közigazgatási egységeket, hatórás munkanapot és 36 órás munkahetet vezetnének be, kiterjesztenék a társadalombiztosítás előnyeit a be nem jelentett munkavállalókra is, 16 évre leszállítanák a választók korhatárát, illetve különleges hatalmat adnának az elnöknek természeti katasztrófák vagy politikai vészhelyzetek esetére.

A jelenlegi szabályok szerint Cháveznek 2012-ben el kell búcsúznia az elnöki széktől.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!