A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNPupp Réka
18:00CselgáncsReka Pupp-Amandine Buchard
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
HUNFucsovics Márton | Marozsán Fábián
19:45TeniszTallon Griekspoor/Wesley Koolhof-Marton Fucsovics/Fabian Marozsan
HUNAndrásfi Tibor
20:00VívásTibor Andrasfi-Koki Kano
NyílNyíl

Bushwhackaz

Vágólapra másolva!
Kövesse az amerikai elnökválasztást a Bushwackaz-blogon! Két "amerikanista" szerző, Szekfű Balázs és Vágvölgyi B. András kísérli meg közelről és távolról az események közvetítését és értelmezését.
Vágólapra másolva!

bushwhack A. vt. (US) be ~ed csapdába esik, lesben állók/útonállók/kószálók kezébe kerül B. vt. 1. a bozótban/vadonban kószál/harcol/támad 2. bozótot irt

bushwhacka n. (US) 1. a) bozótban élő/kószáló b) partizán/gerilla-harcos (az amerikai polgárháborúban) c) a bozótban/vadonban élő haramia/útonálló; fosztogató katonaszökevény d) (Aust) (i) favágó [őserdőben] (ii) nyers/tudatlan ember, mucsai 2. kacsozó kés, kerti kés

George W. Bush az Egyesült Államok elnöke (2001-09), George H.W. Bush elnök (volt pekingi nagykövet, volt CIA-igazgató, volt alelnök; 1989-1993) fia, volt texasi kormányzó. Ifjabb Bush elnökségét floridai választási visszaélésekről szóló híresztelések lengték körül, mindenestre 543 ezer szavazattal kevesebbet kapott 2000-ben, mint ellenfele, a korábbi alelnök, az azóta Oscar- és Nobel-díjas Al Gore. Elnökségének első évére esett az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i támadás. Dubya (Duplavé) az afganisztáni válaszcsapással, majd - a később megalapozatlan indoklású - iraki háborúval írta be magát a történelembe, valamint azzal, hogy bár újraválasztották 2004-ben, ám a ciklus közben lemondatott Richard Milhous Nixon (1968-1974) óta nem volt nálánál kül- és belföldön népszerűtlenebb elnöke az USA-nak; sok belföldi bírálat érte a jogilag aggályos guantanamói (Kuba; amerikai koncessziós terület), valamint az Irakban és más országokban fenntartott titkos CIA-börtönök miatt. Alkotmányos korlátozás okán nem indulhat újra. Az ilyenkor szokásos folytatás, a jelöltté váló alelnök nem lehetőség most, a szintén roppant népszerűtlen Dick Cheney alelnök egészségügyi okok miatt sem vállalta a jelöltséget. Mindenképpen korszakváltást jelent az idei évben a hagyományok szerint november első keddjén tartott elnökválasztás.

Bushwhackaz: Párosblog az [origo]-n! Két "amerikanista", egy Yale-öregdiák kommunikációs szakember és web-bizniszmen (Szekfű), valamint egy ex-Harvardos ex-zsurnaliszta (Vágvölgyi) kísérlik meg közelről és távolról az események követését és értelmezését.

A jónevű James Wolcott cikkezett arról még a nyáron (Vanity Fair 2007 június), hogy e mostani youtube-választás lesz, jól elkapott home videók bírhatnak olyan értékkel, mint a hollywoodi stábokkal csinált fizetett hírdetések. Az amerikai elnökválasztások jelentős része korszakhatárt jelöl - legyünk egészen biztosak, e mostani mindenképpen fordulópont -, és ezek a korszakhatárok általában valamiféle médiaforradalommal is összefonódnak. '52-ben, Ike Eisenhower és Adlai Stevenson csörtéje idején jelentek meg a fizetett televíziós politikai hirdetések, '60-ban (Nixon-Kennedy) az elnökjelölti televíziós vita, JFK ezzel nyert. Clinton talk show, szappanopera és miniszéria-jelölt és elnök volt, az ő idején az internet előretörése volt a médiafenomén. George W. Busht elsősorban nem a média, hanem a floridai szavazatszámlálás forradalmasítása segítette hatalomba 2000-ben, viszont kevés elnök dicsekedhet olyan negatív vizuális kampánnyal, mint ami őt érte 2004-ben. A 2008-as amerikai elnökválasztás a web 2.0-nak nevezett jelenség webes-mozgóképes szeletének kifejlesztéséhez járulhat hozzá jelentősen, magyarán megteremtődik a webtévé műfaji tekintetben is. A webtévé fusimunka, mindenképpen és akaratlagosan cikibb megvalósítású, mint az igazi, vicces, szemtelen, pimaszsága nemcsak tartalmi, formai is.

A kontextus megértését szeretné elősegíteni ez a blog a magyar olvasóknak, a politikatörténeti, szociálpszichológiai és popkulturális háttér viszonyrendszerében értelmezni a világ legfontosabb hivatala új gazdájának megválasztását, mely folyamat a legrégebben folyamatosan muködő demokratikus tradíció szerint zajlik.

Szekfű Balázs (szekfu@aya.yale.edu) és Vágvölgyi B. András (vagesz@t-online.hu)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!