A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Az orvosokat verik a betegek Kínában

Vágólapra másolva!
Évről évre több orvost vernek meg az elégedetlenkedő betegek Kínában. Egy most közzétett tanulmány szerint az orvosi szakmának nincs tekintélye. A szakemberek a kínai egészségügyi rendszer átalakítását és nyugodtabb körülmények kialakítását követelik. A kormány nyárra ígéri az ágazat reformjáról szóló tervek bemutatását. 
Vágólapra másolva!

Évente több ezer orvost sebesítenek meg páciensek Kínában, és a szakmának már alig van tekintélye. A kínai orvosok 78 százaléka nem akarja, hogy a gyermeke orvosnak tanuljon - mutatta ki egy felmérés, amely szerint meredeken emelkedik az orvosok ellen munkavégzés közben elkövetett erőszakos cselekmények száma. 2006 első tíz hónapjában 5519 orvost bántalmaztak feldühödött betegek vagy hozzátartozóik, ami több mint a duplája a 2002. évi 2600-nak, és messze felülmúlja a 2004-ben regisztrált 3735 esetet is.

"Az orvosok és a betegek közti viszony abnormális, de erről egyik fél sem tehet. Az egészségügyi rendszer az oka mindennek" - mondta Csiu Kuj-Hszing ortopéd sebész - az ország egyik legrangosabb kórházának - a Peking Union Medical College munkatársa. A harminc éve zajló reformok a szociális ellátó rendszert nem érintették, ami nehéz helyzetbe hozta a leszakadó milliókat. Számos kórház szed díjat az orvosi ellátásért és a receptfelírásért, az ágazat deregulációját pedig hangos botrányok kísérték a műhibák, a gyógyszerhamisítások és a rendszer túlterheltsége miatt. "A feszültségek talán itt a legsúlyosabbak az egész világon" - mondta Csiu egy pekingi tanácskozáson, amelyen vezető orvosok és magas rangú kormánytisztviselők vettek részt.

Reformokat sürgetnek

Mások szerint pusztán a lakosságszám és az ország fejlődése okozza a problémát. "Sehol sem lenne könnyű 1,3 milliárd ember egészségügyi ellátásáról gondoskodni" - mondta Ven Csien-ming pekingi orvos. Hozzátette, hogy gyakran a rendőrség is az orvost bántalmazó páciens pártját fogja, de a betegek felháborodása érthető. "Hatmillióan dolgoznak az ágazatban megfeszített erővel, rendkívül rossz körülmények között. Az én kórházam előtt például már éjféltől sorban állnak a páciensek, még télen is." Alig jut néhány perc egy-egy betegre, a forráshiány pedig krónikus. Ven szerint a kormánynak lépnie kellene.

Erre valószínűleg már nem kell sokat várni: a kormány várhatóan hónapokon belül bemutatja az egészségügy reformjára kidolgozott tervet, amelynek az előkészítése évek óta zajlik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!