A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:20AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Fico nem érti Gyurcsány távolmaradását

Vágólapra másolva!
Nevetséges ürügynek nevezte Robert Fico a magyar Külügymnisztérium magyarázatát a miniszterelnöki csúcstalálkozó elhalasztásáról. A szlovák kormányfő úgy véli, Gyurcsány Ferenc azért nem látogat hozzá, mert "nagyon kellemetlen dolgokról" kellene beszélni. A kormányszóvivő szerint a szlovák partner lökte félre a felé kinyújtott kezet. Egy osztrák lap közben arról ír, hogy a magyar és szlovák vezetőknek fontosabb a történelmi sérelmek felemlegetése, mint országaik problémáinak megoldása.
Vágólapra másolva!

Egymást vádolja Szlovákia és Magyarország a tervbe vett, de elhalasztott miniszterelnöki találkozó miatt. Robert Fico szlovák kormányfő szombaton azt mondta, a magyar fél "nagyon nevetséges ürüggyel" magyarázza, Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök miért halogatja a szlovák fél meghívásának teljesítését. A Külügyminisztérium csütörtökön közölte Juraj Migas budapesti szlovák nagykövettel: a megelőző egyeztetések még nincsenek olyan stádiumban, hogy a találkozónak értelme lenne.

A bejelentés előzménye az volt, hogy Fico koalíciós partnere, Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) magyarellenes kirohanásairól ismert elnöke - a kormányfő jelenlétében - lovasbohócnak nevezte Szent Istvánt. Fico pedig nem sokkal később azzal riogatta liptószentmiklósi hallgatóságát, hogy a Fidesz győzelmével fel fognak erősödni a Szlovákia-ellenes megnyilvánulások. A szlovák kormányfő szerint azonban Gyurcsány szlovákiai látogatása azért halasztódik, mert "ha eljönne, akkor elsődlegesen a jövőről, de némely nagyon kellemetlen dolgokról, így Pilisszentkeresztről is beszélni kellene".

"Az ürügy, amelyet a magyar fél e látogatás elhalasztásának okaként felhozott, nagyon nevetséges. Itt olyan koalíció van kormányon, amely abszolút korrekt módon bánik a nemzetiségi kisebbséggel" - mondta Fico, aki azt hangsúlyozta, hogy "bármikor, bárhol, bármilyen helyen és bármilyen felvetett témáról" kész tárgyalni. A szlovák miniszterelnök szerint Gyurcsány kényszerpályán mozog, mert "olyan közeg veszi körül, amelyben a politikai pártok azon versengenek, hogy melyikük a nemzetibb, melyik tud keményebb lenni a szlovák koalíciós kormánnyal szemben."

A magyar kormány számára a szlovák és a magyar miniszterelnök találkozója nem cél, hanem eszköz, ami arra szolgál, hogy a két ország közötti problémákat meg lehessen oldani - reagált Daróczi Dávid kormányszóvivő. Daróczi azt hangsúlyozta, hogy a szlovák fél az elmúlt hetekben tett lépései, nyilatkozatai a magyar kormány szándékaival ellentétes irányba mutatnak. Ebben a helyzetben tehát sokkal inkább arról van szó, hogy a szlovák partner félrelökte a felé kinyújtott kezet - mondta a kormányszóvivő.

Kölcsönös sérelmek

Az egyre gyakoribb magyar-szlovák összezördülések már a külső szemlélőknek is szemet szúrtak. Az osztrák Die Presse című napilap szombaton részletes, háttérrel kiegészített tudósítást közölt a konfliktusról, Felségsértés következményekkel címmel. A konzervatív lap szerint a két szomszédos ország úgy viselkedik, mintha egyéb problémájuk nem is volna, holott a szlovákiai munkanélküliség a gazdasági konjunktúra ellenére is a legmagasabb az Európai Unióban, Magyarországon pedig recseg-ropog a gazdaság és a politika is.

A két ország vezetői azonban ahelyett, hogy azon törnék a fejüket, miként tudnának esetleg közösen megoldást találni az őket sújtó problémákra, arról vitáznak, hogy melyikük és milyen alapon sértette meg a másikat - írja a lap pozsonyi tudósítója, aki szerint a kölcsönös csipkelődések most ismét ahhoz vezettek, hogy lemondtak egy magas szintű látogatást. Ehhez Pozsony szerint a magyar félnek csak egy ürügyre volt szüksége, ezt pedig a nacionalista Ján Slota készségesen szolgáltatta is.

A lap kiemelte, hogy jelenleg elsősorban Magyarországon figyelhető meg egyfajta radikalizálódás. Szlovákia ugyanis sok gazdasági mutatószámot tekintve megelőzi a szomszédját: az ország 2009-től bevezeti az eurót, Magyarország viszont a költségvetési hiányt tekintve leghátul kullog. Emellett Fico is mind gyakrabban üt meg nacionalista hangot, ami szemmel láthatóan célba talál a választóknál, legalábbis ezt igazolják a magas közvélemény-kutatási adatok.

Csak ürügy

A pozsonyi Pravda ezzel szemben szombati kommentárjában azt írja, a Slota-féle kijelentést Gyurcsány csak ürügynek használta fel, mivel már régóta ki akart bújni a látogatás alól. "Egyrészt azért, mert szétesett a kormánykoalíciója, aminek következtében megnőtt Orbán nacionalista fideszeseinek a befolyása, másrészt meg azért, mert a Ficóval való összecsapásaiban régen elveszítette fölényét."

A SME is úgy látja, hogy Gyurcsány odahaza defenzívában van, nincs szüksége arra, hogy a magyarfóbiás Slotával együtt kormányzó Ficóval tárgyalva szerezzen újabb rosszpontokat. A "Bohócok" című írás szerzője, Roman Pataj mindamellett teljesen indokoltnak tartja a magyar félnek a találkozót elhalasztó döntését.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!