Kiadták Hágának Karadzicot

Vágólapra másolva!
Szerda hajnalban szállt fel az a szerb kormánygép, amely a nemzetközi törvényszék elé szállította Radovan Karadzic, háborús bűnökkel vádolt boszniai szerb vezetőt. Karadzicot 11 vádpontban többek között népirtással, háborús és emberiesség elleni bűntettekkel vádolják Hágában; másfél hete fogták el. A volt politikus szerda reggel fél hét tájban meg is érkezett Hágába.
Vágólapra másolva!

Szerdán Hágába szállították a háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzicot. Az egykori boszniai szerb vezetőt szerda hajnalban indították útnak Hollandiába, és reggel fél hét után meg is érkezett. A hírt a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) is megerősítette.

Hajnali háromnegyed négykor gördült ki a vádlottat szállító, sötétített üvegű, fekete terepjárókból álló gépkocsioszlop annak a belgrádi börtönnek az udvaráról, ahol Karadzicot július 21-i elfogása óta őrizték. A volt boszniai szerb elnököt a szerb titkosszolgálat álarcos munkatársai kísérték a repülőtérre, ahol a szerb kormány Falcon 50-es gépére ültették; ez szállította Rotterdamba.

A hollandiai repülőtéren helikopterek és gépkocsik várakoztak, hogy Karadzicot az ENSZ fogházába szállítsák, amely a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) mellett helyezkedik el. A szerb kormánygépet, mielőtt bárki kiszállt volna belőle, beállították egy hangárba, elrejtve a riporterek és tv-kamerák elől. Innen vitték Karadzicot a scheveningeni börtönbe.

A Beta szerb hírügynökség szerint Snezana Malovic szerb igazságügy-miniszter írta alá a kiadatásról szóló határozatot. Az igazságügyi minisztérium közölte: "a hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködésről szóló szerb törvény alapján lehetséges Radovan Karadzic kiadatása".

Nem jött fellebbezés

Karadzic megpróbálta megtámadni kiadatását, ám az állítólag pénteken, szándékosan az utolsó pillanatban feladott fellebbezés keddig nem érkezett meg a bíróságra. Karadzic ügyvédje és jogi tanácsadója utóbb elismerte, nem is volt fellebbezés, ezt azonban szándékosan elhallgatták, hogy minél tovább elodázzák a kiadatást. Az illetékes belgrádi bíróság kedd estig várt, azután döntöttek a kiadatásról.

Karadzicot csütörtökön hallgatják meg először a Nemzetközi Törvényszéken. Alphons Orie holland vizsgálóbíró csak egy kérdést tesz majd fel: bűnösnek érzi-e magát az ellene felhozott 11 vádpontban, vagy sem. A kihallgatás délután 4 órakor kezdődik. A vádlott nem köteles azonnal válaszolni a bíró kérdésére, 30 napos gondolkodási ideje van. Ezalatt kifogást is benyújthat, de ügyvédje szerint erre nem kerül sor, viszont a 30 napos felkészülési határidőt kihasználják. A vádak között ott van a 8000 bosnyák halálát okozó srebrenicai vérengzés és Szarajevó véres ostroma is.

A 13 éve bújkáló, egy ideig Európa legkeresettebb embereként emlegetett Karadzicot másfél hete fogták el. A volt politikus álnéven élt Belgrádban, nagy szakállú természetgyógyásznak álcázta magát.

Kedd este 15 ezren vettek részt a szerb fővárosban a Karadzic őrizetbe vétele és kiadatása ellen tiltakozó nagygyűlésen. A tüntetés futballhuligánok utcai randalírozásába torkollott. Ötvenen könnyebb sérüléseket szenvedtek a randalírozók és a rendőrség közötti összetűzésekben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!