Rakétafenyegetéssel üdvözölte Obamát Medvegyev

Vágólapra másolva!
Barack Obama amerikai elnökké választásának napján az orosz elnök, Dmitrij Medvegyev üdvözlő táviratot küldött Obamának, melyben konstruktív együttműködésről írt. De ugyanaznap rakétatelepítéssel is megfenyegette az Egyesült Államokat. Medvegyev a Lengyelországba és Csehországba tervezett amerikai rakétapajzsot ellensúlyozná a határ közelébe telepítendő rövid hatótávolságú orosz rakétákkal. A bejelentés célja a BBC elemzője szerint Amerika provokálása.
Vágólapra másolva!

"Az Oroszország és Amerika közötti kapcsolatok fejlesztése nem csak a világjelentőségű kérdések, hanem a kétoldalú együttműködés teljes körű fenntartása szempontjából is szükséges... A bizalom és egymás érdekeinek figyelembevétele alapján konstruktív párbeszédre számítok Önnel" - fogalmazott az orosz elnök, Dmitrij Medvegyev Barack Obama kedden megválasztott amerikai elnöknek küldött üdvözlő táviratában.

A távirattal egy napon ugyanakkor Medvegyev egy másik nyilatkozatában gyakorlatilag rakéták telepítésével fenyegette meg az Egyesült Államokat. Közölte, hogy Oroszország azt tervezi, hogy rövid hatótávolságú, Iszkander típusú föld-föld rakétákat helyez el orosz területen, a lengyel határhoz közel, hogy így ellensúlyozza az amerikaiak tervezett globális rakétavédelmi pajzsának Csehországba és Lengyelországba telepítését.

"Hasonló célokra tervezzük felhasználni az orosz haditengerészet erőforrásait is" - jelentette ki Medvegyev hozzátéve, hogy elektronikusan is megbéníthatják az USa rakétapajzsát.

Bár az Egyesült Államok szerint rakétavédelmi pajzsuk nem Oroszország ellen irányul, Moszkva direkt fenyegetésként értelmezi azt. Medvegyev keddi bejelentése a BBC elemzője szerint különösen provokatív.

Az orosz elnök kedden hangsúlyozta azt is, hogy az augusztusi grúziai háború is az elhibázott amerikai politikának köszönhető, ahogy a világgazdasági válságért is Washington felelős, "de Oroszország meg fogja oldani ezt a problémát" - idézte a BBC Medvegyevet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről