Renegátnak hívják a titkosügynökök Obamát

Vágólapra másolva!
Renegát (Renegade) lesz Barack Obama megválasztott amerikai elnök titkosszolálgait kódneve. Az elnököknek és a politikai vezetőknek eredetileg titkosítási célból adott kódnevek mára jelentőségüket vesztették, ezért nem annyira titkosak.
Vágólapra másolva!

Renegade, vagyis renegát lett Barack Obama múlt kedden megválasztott amerikai elnök titkosszolgálati kódneve - írja a Chicago Tribune. Az amerikai lap szerint Obama feleségét Reneissance (reneszánsz) , gyerekeit Radiance (ragyogás) és Rosebud (rózsabimbó) néven emlegetik majd a titkosszolgálatnál a rádiós vagy telefonos beszélgetések során.

Ilyen fedőneveket az elektronikus kódolás előtti időszakban használtak a titkosszolgálatok. Általában olyan szót keresnek, amely nem túl gyakori a köznyelvben, és idegen akcentussal kiejtve is lehet tudni, hogy kiről van szó. Manapság azonban nincs titkosszolgálati szempontból gyakorlati jelentőségük a kódneveknek, inkább csak hagyományból adják továbbra is.

Az elnökök - valamint hozzátartozói, az alelnökök, illetve más amerikai politikai vezetők - kódneveit a Fehér Ház Kommunikációs Ügynöksége választja ki. Először az 1945-től hatalmon lévő Harry Truman kapott ilyet, akit General (tábornok) névre keresztelték. A kódnevek eredetileg titkosak voltak, ám gyakorlati hasznuk elmúltával mind gyakrabban szivárogtak ki.

Például, John F. Kennedy kódneve Lancer (pikás) volt, Bill Clintoné Eagle (sas), az idősebb George Bushé Timberwolf (timberfarkas), a most távozó fiatalabbé pedig Tumbler (retesz).

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről